Podd: Skönhetsbehandlingar
Det här gäller för behandlingar av naglar och skägg eller en klippning och färgning hos frisör.
En transkriberad version av samtalet i poddavsnittet " Skönhetsbehandlingar".
INTRO: Hej, du lyssnar på Hallå konsument-podden som idag ska handla om skönhetsbehandlingar. Och då syftar vi framför allt på behandlingar som berör naglar, skäggvård, fransar, klippning och färgning hos frisör. Vad ska du göra om du blir missnöjd med en behandling och hur du ska göra för att undvika att bli missnöjd? Det ska vi prata om idag med Anna Sjögren som är vägledare på Hallå konsument. Jag heter Niklas Eklöf.
NIKLAS: Hej Anna!
ANNA: Hej!
NIKLAS: Kul att ha dig här. Det vanligaste när man köper tjänster är att man kan sluta sig tillbaka mot konsumenttjänstlagen som ett litet skyddsnät där, men riktigt så är det inte när det kommer till skönhetsbehandlingar, eller hur?
ANNA: Nej, precis. Tyvärr så gäller ju inte den lagstiftningen vid frisörtjänster, barberartjänster eller andra skönhetsbehandlingar som till exempel, nagelförlängning eller färgning av fransar och bryn. Men man tittar ändå på Konsumenttjänstlagen som en vägledning om hur man ska hantera eventuella fel vid den här typen av tjänster. Kort kan man säga att personen som utför behandlingen ska kunna sitt yrke och även avråda om de inte tror att det är möjligt att uppnå det resultat som du önskar.
NIKLAS: Nej, det är ju inte alltid det blir så, det har ju hänt mig också. Inte minst när jag har varit hos frisör eller barberare. Men vad tycker du att jag skulle göra då, egentligen?
ANNA: Om det är så att det inte är något fel på själva klippningen eller rakningen utan att det mer handlar om att man är ovan vid förändringen, så kan man inte kräva något av den som utfört den här tjänsten. Om frisören eller barberaren däremot inte har gjort det som hen lovat eller har utfört behandlingen på fel sätt ska man först och främst dokumentera felet genom att ta bilder i bra ljus. Sedan ska man vända sig direkt till frisören eller barberaren och klaga så snart som möjligt. Berätta då vad du inte är nöjd med och be om att hen antingen ska rätta till felet eller betala tillbaka hela eller en del av summan som du har betalat.
Om ni inte kan komma överens direkt på plats ska du göra ett skriftligt klagomål, och gör det då gärna via mejl.
NIKLAS: Sen finns det ju knepiga situationer när man tycker att frisören ibland har tagit i lite väl mycket och kanske klippt lite för mycket. Vad ska jag göra då?
ANNA: Ja, det är ju tyvärr svårt att rätta till då. Så om frisören klippt mer än vad ni har kommit överens om kan du be om att få tillbaka hela eller delar av summan som du har betalat. Och hur mycket som du kan få beror på hur stort det här felet är.
NIKLAS: På Hallå konsument, där du jobbar till vardags, får ni in massor med frågor på det här området. Vi ska ta och lyssna på en fråga här som vi har fått in.
Jingel
Konsument: Jag gjorde en hårförlängning på salong för ungefär två veckor sedan. Och redan efter en vecka så började hårslingor att lossna. Så då gick jag tillbaka till salongen och så fick jag hjälp att sätta fast slingorna. Men nu så ser jag att det är på väg att lossna igen. Så jag undrar ska ska jag göra nu? För jag vill inte gå tillbaka dit, måste jag det?
Jingel
NIKLAS: Ja du Anna, det var ju ingen kul situation det där. Vad tycker du att den här konsumenten ska göra?
ANNA: Ja, det är så att det är viktigt att man ger den som har utfört tjänsten två avhjälpningsförsök, det betyder att man ska få två försök att rätta till det som är fel. Så, jag råder att man alltid ska gå tillbaka till den som gjorde behandlingen.
Om salongen har fått två försök på sig att fixa till håret och du fortfarande inte skulle vara nöjd så kan du ha rätt att häva köpet och då få pengarna tillbaka. Om dom inte kan komma överens och behandlingen kostade 500 kronor eller mer så kan hon vända dig till Allmänna reklamationsnämnden, eller ARN, för att få tvisten prövad där. Det är helt gratis och mer information om ARN hittar du på arn.se.
NIKLAS: Mm. Okej. Nu har vi pratat om hur man kan göra om nåt har gått fel vid en behandling. Men hur ska man då göra för att vara säker på att bli nöjd?
ANNA: Ja, men först och främst så kan man ju söka på internet och ta reda på vilka kundbetyg en salong har fått. Man kan också ta referenser från någon som man känner, som går till en frisör som den är nöjd med. Sen väl på plats, på en salong, så kan man fråga efter en frisörlicens eller andra intyg som visar att hen har rätt utbildning för sitt yrke. När man väl ska få tjänsten utförd så är det viktigt att man beskriver tydligt hur man vill ha det. Det är bra om man har med sig en bild för att göra det ännu mer tydligt. Sen kan man skriva ett avtal där det framgår vad du och behandlaren har kommit överens om.
NIKLAS: Mm. Avtal, det är sådant som jag normalt sett skriver med hantverkare, som snickare och liknande. Att ha med det till frisören känns lite väl krångligt, eller vad säger du om det?
ANNA: Ja, om man ska klippa topparna på håret, till exempel, så kanske det inte är rimligt att göra ett skriftligt avtal med frisören om det. Men ska man däremot göra en större förändring som en hårförlängning eller att man ska färga håret blont från mörkt, så är ändå min rekommendation att man skriver ner vad du och frisören har kommit överens om. Då har man det svart på vitt vad det är som ska göras och vad resultatet ska bli och då det finns det ju inga utrymmen för missförstånd. Skulle det ändå gå fel, i en sådan situation, har du lättare att bevisa vad ni faktisk hade kommit överens om – både för frisören och om man ska ta det vidare till Allmänna reklamationsnämnden.
NIKLAS: Mm. En jobbig situation som hände mig vid ett tillfälle var att jag glömde avboka en klipptid, vid ett tillfälle, och då hörde frisören av sig och sa att jag var tvungen att betala trots att jag inte hade varit där. Okej, jag betalade, men frågan är – var det verkligen rätt?
ANNA: Ja, alltså, om man inte meddelar att du inte kan komma till den bokade tiden så kan salongen ha rätt att ta ut en ersättning för den summan som dom då förlorar genom att du inte dyker upp. Och det kan bli så mycket som fullpris.
NIKLAS: Okej. Då ska vi ta och sammanfatta det här, knyta ihop säcken litegrann. Kan du ge oss dina absolut bästa tips här?
ANNA: Mm. Beskriv tydligt för den som ska utföra tjänsten hur du vill att resultatet ska bli. Och ha gärna med dig en bild då, för att göra det ännu tydligare. Om man ska göra en större förändring, så kan det vara en bra idé att skriva ett avtal. Sen om du inte blir nöjd, så ska du klaga hos den som gjorde behandlingen så snart som möjligt och ge då hen två avhjälpningsförsök. Och om du och den som utfört tjänsten inte kommer överens, kan du ta det vidare till Allmänna reklamationsnämnden om behandlingen kostar över 500 kr.
NIKLAS: Bra sammanfattat! Tack för att du kom hit Anna.
ANNA: Tack själv!
Jingel
NIKLAS: Har du som lyssnare ett konsumentproblem och vill ha vägledning? Då kan du kontakta din lokala konsumentvägledning i din kommun eller Hallå konsument på telefonnummer 0771-525 525. Du kan också mejla, chatta eller skicka ett meddelande till Hallå konsument på Facebook. Mer information finns på hallakonsument.se. Tack, för att du lyssnat och vi är snart tillbaka med ett nytt avsnitt!
Signatur: Den här podden produceras av Hallå konsument, en oberoende upplysningstjänst som samordnas av Konsumentverket.
Källa: Konsumentverket
Granskad: 7 november 2021
Fick du svar på din fråga?