Podd: Reklamation

Lyssna

Vad du kan göra om det är fel på något du köpt.

En transkriberad version av samtalet i poddavsnittet "Reklamation".

INTRO: Hej och välkomna till Hallå konsument-podden! Nångång har du säkert köpt en vara eller en tjänst som det har varit något fel på – då har du möjlighet att reklamera. Problemet är att vi är ganska få som vet vad vi egentligen har rätt till när det gäller reklamationer. Just därför ska hela det här avsnittet handla om reklamationer och till min hjälp har jag Caroline Nilsson, vägledare på Hallå konsument. Välkommen!

CAROLINE: Tack!

NIKLAS: Hördu, om jag har köpt något som det är fel på och jag vill reklamera, alltså gå tillbaka till säljaren som jag köpte varan av och klaga. Hur lång tid har jag då på mig att göra det?

CAROLINE: Ja, en reklamation handlar om att klaga på ett ursprungligt fel i varan eller tjänsten och du har tre år på dig att reklamera en vara eller tjänst. Vid arbete på fast egendom, exempelvis en badrumsrenovering, har du reklamationsrätt i tio år.

Och det är ju viktigt att du klagar så fort du upptäcker felet, inom två månader så har du gjort det inom rätt tid. Och fel som uppstår sex månader från köpet ses som ursprungliga och det är upp till företaget att bevisa att det inte är ett ursprungligt fel.

NIKLAS: Ok, vad bra, en reklamation gäller alltså varor eller tjänster som det är fel på.

CAROLINE: Ja men precis! Det stämmer. Å här vill jag passa på att säga att missnöje med ett köp det är något annat. Om du köper en tröja och sen kommer på att du inte gillar färgen eller att du känner att byxorna du köpte var för stora då handlar det inte om en reklamation, det här tas om hand på annat sätt, till exempelvis genom bytesrätt eller öppet köp. Öppet köp innebär ju att du får lämna tillbaka varan och få pengarna tillbaka. Det är även frivilligt för butiker att erbjuda öppet köp och bytesrätt, men du har alltid rätt att reklamera en felaktig vara eller tjänst enligt lag.

NIKLAS: Det här vi pratar om nu, gäller det även om jag har köpt tröjan, eller vad det nu är, på internet?

CAROLINE: Nja, alltså så här är det. När du har köpt en vara på distans, på internet eller över telefon då har du 14 dagars ångerrätt enligt lagen om distansavtal. Detta är för att du ska få ”klämma och känna” på varan när du fått den. För det kan du göra i butik men inte när du köper på distans. Men när det gäller en reklamation av en felaktig vara så är det samma regler om du handlar i butik eller på nätet.

NIKLAS: Mm, men nu rör det till sig för mig här vet du, för att du säger att jag har tre års reklamationsrätt. Säljare som jag har pratat med säger att jag bara har två års garanti? Hur hänger det här ihop?

CAROLINE: Ja, nu blandar du ihop garanti och reklamation och det är väldigt många som gör det. Garanti är frivilligt för företag att erbjuda men du har alltid tre års reklamationsrätt på ursprungliga fel.

NIKLAS: Ja, och nu säger du att det ska vara ett ursprungligt fel, vad betyder det?

CAROLINE: Ett ursprungligt fel är ett fel som funnits ifrån början exempelvis från tillverkningen men det kan även visa sig senare.

NIKLAS: Men om jag då har en vara eller en tjänst som det är fel på, vad har jag egentligen rätt till?

CAROLINE: Ja, du har rätt att ställa krav om att företaget ska laga varan eller erbjuda en likvärdig vara i första hand. En likvärdig vara behöver inte betyda en helt ny produkt, det är en produkt med samma funktioner som den tidigare.

Kan de inte erbjuda det så kan du begära ett prisavdrag eller ersättning för att du får varan lagad någon annanstans.

Är det en tjänst som du har köpt har du rätt att hålla inne en del av betalningen tills tjänsten blir utförd.

NIKLAS: Men om jag, säg att jag är trött på den här säljaren, och egentligen helst bara vill dra mig ur det här köpet, alltså häva köpet. Får jag det?

CAROLINE: Mm, ja, om felet är allvarligt och av väsentlig betydelse för dig eller att företaget har försökt avhjälpa felet flera gånger utan att lyckas så kan du häva köpet, alltså lämna tillbaka varan och få pengarna tillbaka.

Hallå konsument får in många samtal om att konsumenten vill häva köpet med en gång eller ha en helt ny vara. Men man måste ge företaget en chans att försöka rätta till felet. Och tänk på, när du reklamerar istället för att köpa nytt sparar du pengar och kan bidra till en bättre miljö.

NIKLAS: Mm, intressant att du nämner Hallå konsument, för faktum är att vi har en konsument här som har ringt in och har en fråga att ställa till dig. Hoppas du kan hjälpa honom.

CAROLINE: Ja, men absolut!

Jingle

CAROLINE: Välkommen till Hallå konsument. Du pratar med Caroline.

KONSUMENT: Hej! Tobias heter jag. Jag ringer angående en bil som jag köpte för, för nio månader sedan.

CAROLINE: mm…

KONSUMENT: Den var nyservad sa han mekanikern, men nu har hela växellådan rasat ihop. Så jag åkte dit och klagade och sa att det var, ja att växellådan hade gått sönder.

CAROLINE: mm..

KONSUMENT: Men han vill inte hjälpa till alls.

CAROLINE: Ja, du har ju gjort helt rätt som har vänt dig direkt till bilfirman först och klagat och gett dem en möjlighet att åtgärda felet. Det är ju så att det är ju upp till dig som konsument att visa att felet fanns där från början när felet uppstår mer än sex månader från köpet.

KONSUMENT: Mm

CAROLINE: Mm, men i ditt fall så skulle jag rekommendera, om inte bilfirman nu hjälper dig, att du tar hjälp av en annan bilverkstad och rådfrågar, om de kan ge ett utlåtande om det här felet kan ses som ursprungligt eller inte. Och sedan kan du visa det här utlåtandet för bilfirman.

KONSUMENT: Jaha, okej, men vem ska betala för det då? Är det jag som får betala extra?

CAROLINE: Ja, det är du som får betala för det i första hand. Men om det visar sig att det är ett ursprungligt fel då kan du ju kräva ersättning bilfirman för det.

KONSUMENT: Mm

CAROLINE: Om det är så att ni inte alls kommer överens, du och bilfirman, då kan du ju vända dig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, för att få, och låta dem pröva ärendet.

KONSUMENT: Och vad kostar det då?

CAROLINE: Det är kostnadsfritt att få ett ärende prövat hos ARN. Och anmälan hos ARN gör du på deras webbplats.

KONSUMENT: Jaa, ja men då tror jag att jag har koll på läget så tack så mycket för hjälpen.

CAROLINE: Tack så mycket. Välkommen åter!

KONSUMENT: Ja tack.

CAROLINE: Hej då.

NIKLAS: Bra svar där Caroline! Jag är säker på att Tobias är nöjd med det. Du, en sak som jag har funderat på är det här med kompensation, vad kan en konsument få i kompensation för en felaktig vara eller tjänst?

CAROLINE: Ja, du har ju rätt till faktiska kostnader som du har fått på grund utav felet, exempelvis milersättning för resan till butiken. Enligt lag har du ju inte rätt för kompensation för sveda och värk utan det är ju ren ”goodwill” ifrån företaget om de ger det.

NIKLAS: Mm, inte helt lätt det här med reklamationer känner jag, men nu känner jag mig i alla fall mycket mycket bättre påläst kring det här.

CAROLINE: Mm.

NIKLAS: Avslutningsvis vill jag bara ha dina bästa tips här om man råkar ut för en dålig affär. Vad ska man göra då?

CAROLINE: Mm, först ta kontakt med företaget och klaga på felet. Och gör det skriftligen, mejl eller brev. Sen ta hjälp av en annan aktör, en bilverkstad eller en besiktningsman, för att få ett utlåtande. Och slutligen, kommer ni inte överens, kan du få ärendet prövat hos Allmänna reklamationsnämnden.

NIKLAS: Mm, det var det hela för idag. Tack så jättemycket Caroline!

CAROLINE: Tack så mycket!

NIKLAS: Om du som lyssnar har fler frågor om reklamationer eller något annat konsumentproblem och vill ha vägledning kan du kontakta din lokala konsumentvägledning i din kommun eller Hallå konsument på telefonnummer 0771- 525 525. Du kan också mejla, chatta eller ställa en fråga i vårt frågeforum. Mer information finns, som sagt, på hallakonsument.se.

Det var allt för idag. Tack för att du lyssna!

SIGNATUR: Den här podden produceras av Hallå konsument, en oberoende upplysningstjänst som samordnas av Konsumentverket.

Granskad: 11 november 2021