Podd: Fakturor

Lyssna

Tänk på det här när du hanterar dina betalningar, eventuella påminnelser och fakturor du inte anser att du ska betala.

En transkriberad version av samtalet i poddavsnittet "Fakturor".

INTRO: Hej! Du lyssnar på Hallå konsument-podden och idag ska vi prata fakturor. Många oroliga konsumenter hör av sig till Hallå konsument med olika typer av frågor om fakturor och Gustav Sandgren, vägledare på Hallå konsument, är med oss idag för att besvara de vanligaste frågorna. Jag heter Niklas Eklöf.

NIKLAS: Välkommen Gustav! 

GUSTAV: Tack så mycket!

NIKLAS: Du, idag så tänkte jag att vi skulle börja med reda ut litegrann kring hur lång tid man har på sig att betala en faktura?

GUSTAV: Ja, det finns ingen lag som säger hur lång förfallotiden ska vara, alltså hur lång tid du har på dig att betala en faktura, utan det beror på vad du och företaget kommit överens om i ert avtal. Men står det ingenting alls i avtalet har företaget rätt att kräva betalning när du fått varan det handlar om, eller när tjänsten fullgjorts. 

NIKLAS: Mm. Ofta innehåller fakturan en fakturaavgift. Får företagen ta ut en sådan avgift?

GUSTAV: Ja, det får dom om ni har kommit överens om det i ert avtal. Det kan vara att du har skrivit på ett papper där detta står eller att ni har pratat i ett telefonsamtal där det framgår att dom har rätt att ta ut en sådan fakturaavgift.

NIKLAS: Men säg då att jag inte får en faktura, då kan väl inte företaget kräva att jag ska betala? 

GUSTAV: Huvudregeln är att faktiskt att man som konsument alltid har ansvar för att betala sina räkningar i tid, oavsett om dom har kommit eller inte. Så har en faktura kommit bort i posten så finns det ändå risk att du blir betalningsskyldig för den.

NIKLAS: Sedan kan det ju faktiskt hända att man glömmer att betala en faktura också. Vad händer om man inte betalar? 

GUSTAV: Jo, det är ju lätt hänt att man glömmer att betala, och kanske speciellt nuförtiden när man får fakturorna i så många olika former – man kan ju få dom som pappersfaktura, i mejlen, som sms eller i en digital brevlåda. Så det är viktigt att man försöker hålla reda på i vilket format fakturan kommer till dig. Men skulle det vara så att du glömmer att betala en faktura så skickar de allra flesta företag ändå ut en påminnelsefaktura. Och det har dom rätt att ta 60 kronor i avgift för. Men företaget kan också skicka det vidare direkt till ett inkassobolag eller direkt till Kronofogden.

NIKLAS: Finns det vissa fakturor där man vet att man med all säkerhet kommer få en påminnelse?

GUSTAV: Ja, vad gäller parkeringsböter så måste ett företag skicka ut en påminnelse, en faktura, men annars så finns det inga krav på det.

NIKLAS: Skönt. Du, vi ska ta och prata lite mer om inkassokrav och vad det innebär om en liten stund. Men först ska vi ta och lyssna på en fråga från en konsument, som råkat ut för något som du nog inte vill råka ut för.

Jingel

KONSUMENT: Jag fick hem ett paket med rakhyvlar förra veckan. Jag fattar inte riktigt hur det har gått till för jag har inte beställt några rakhyvlar?! Fick med en faktura på också, på 299 kronor. Vad ska jag göra med den?! 

Jingel

NIKLAS: Vad säger du Gustav – hur vanlig är den här frågan egentligen, och vad tycker du att den här konsumenten ska göra?

GUSTAV: Jo, men det är vanligt att man får hem fakturor för saker och ting som man anser att man inte är betalningsskyldig för. Och är det så att du får en faktura i brevlådan som du tycker att nej, det här ska jag faktiskt inte betala, då är det viktigt att du bestrider den fakturan. Att bestrida är egentligen ett finare ord för att man skriftligt kontaktar företaget och berättar att man inte tänker betala och varför man inte tänker betala. Och gör gärna det via e-post, så att du själv har en kopia på det du har skrivit till företaget. Och på vår webbplats, hallakonsument.se, finns det en mall som du kan använda dig av. Och då räcker det med att du söker på ordet bestrida faktura så hittar du den där.

NIKLAS: Mm. Jag tänkte ta upp den här tråden om inkassobolag igen. Du nämnde tidigare att företag kan skicka en obetald faktura vidare till ett inkassobolag som sedan skickar ett inkassokrav till mig. Om jag får ett inkassokrav – vad tycker du att jag ska göra då?

GUSTAV: Om det är så att du har köpt den produkten eller tjänsten som fakturan handlar om, så måste du betala. Och har du inte har möjlighet till det av någon anledning så bör du kontakta inkassobolaget och diskutera om det går att ordna en betalningsplan eller liknande. Men rör det sig om en faktura som du anser att du inte ska betala, så ska du bestrida fakturan också till inkassobolaget. Och det kan vara bra att veta att ett inkassobolag har rätt att ta ut en avgift på 180 kronor i inkassoavgift.

NIKLAS: Ja. Okej. Men då bestrider jag efter konstens alla regler. Men vad händer då om inkassoföretaget inte godtar mitt bestridande och ändå tycker att jag ska betala?

GUSTAV: Då kommer inkassobolaget med största sannolikhet skicka det vidare till Kronofogden. Och sedan kommer Kronofogden i sin tur att kontakta dig med ett så kallat betalningsföreläggande. Och om du då fortfarande anser att det här ska jag inte betala, då är det viktigt att du meddelar Kronofogden det skriftligt. Och det kan vara bra att veta att du får aldrig någon betalningsanmärkning så länge du meddelar Kronofogden om att du inte anser dig vara betalningsansvarig för en faktura. du bestrider, alltså tydligt talar om att du inte tänker betala.

NIKLAS: Ja, det var ju ett svårt ord där, betalningsanmärkning, det får du förklara för mig.

GUSTAV: Ja, och det är tyvärr rätt svårt att förklara också. För en betalningsanmärkning innebär egentligen att ett kreditupplysningsföretag har gjort en anteckning om att du inte har skött dina betalningar till Kronofogden.

Och man kan få en betalningsanmärkning om Kronofogden har fattat ett beslut om betalningsföreläggande eller om du inte har bestridit en faktura till dom. Och du kan också få det om du har obetalda skatter, eller tv-avgifter, eller liknande. Och finns det en betalningsanmärkning i ditt namn så kan det bli betydligt svårare för dig att få till exempel ett mobilabonnemang eller att teckna ett bolån.

NIKLAS: Jag funderar litegrann på hur man ska se det här med fakturor och missade fakturor, jag har känsla av att jag och många andra tycker att det är en väldigt, väldigt stor grej. Men är det en så stor grej att missa att betala en faktura?

GUSTAV: Det är det väl inte, om du är noga med att betala när du får påminnelsen. Om det går hela vägen till Kronofogden och du bestrider dit, då blir det en stor grej. För det är inte enkelt att göra affärer om man har en betalningsanmärkning i sitt namn.

NIKLAS: Tack för det svaret. Du, vi ska ta och knyta ihop säcken litegrann här. Men först så skulle jag vilja ha tre bra tips från dig när det gäller fakturor. Dina tre bästa tips? 

GUSTAV: Ja, jag tänker först och främst att håll reda på hur fakturan ska komma till dig. Är det i brevlådan, får du den kanske som sms eller i en digital brevlåda? Det där är viktigt att hålla koll på. Sedan är det viktigt att du alltid kollar hur lång tid du har på dig att betala, det som kallas förfallotid. Och hör alltid av dig skriftligt om det är någonting med fakturan som du tycker inte stämmer. Och gör det gärna då via e-post så att du får en fin kopia som du kan spara där hemma.

NIKLAS: Tack för jättebra svar Gustav, kul att du kunde komma hit. Om du som lyssnar har fler frågor om fakturor eller något annat konsumentproblem och vill ha vägledning kan du kontakta din lokala konsumentvägledning i din kommun eller Hallå konsument på telefonnummer 0771-525 525. Du kan också mejla, chatta eller skicka ett meddelande till Hallå konsument på Facebook. Mer information finns på hallakonsument.se. Tack för att ni lyssnade och tack till dig Gustav för att du var här.

Signatur: Den här podden produceras av Hallå konsument, en oberoende upplysningstjänst som samordnas av Konsumentverket.

  • Ändra val för kakor
  • Fick du svar på din fråga?

    Källa: Konsumentverket

    Granskad: 14 november 2021