Podd: Bilverkstäder
Det här kan du göra om du får problem med din bilverkstad.
En transkriberad version av samtalet i poddavsnittet "Bilverkstäder".
INTRO: Hej och välkomna till Hallå konsument-podden! Många konsumenter hör av sig till Hallå konsuments upplysningstjänst för att de inte är riktigt nöjda med sin bilverkstad. Vi tänkte att vi skulle reda ut ett par frågetecken här och sätta fokus på vilka rättigheter du har som konsument om det blir fel. Till min hjälp har jag Daniel Eliasson, han är motorjurist på Konsumentverket. Jag heter Niklas Eklöf och du, du är hjärtligt välkommen!
NIKLAS: Daniel, vad är det första jag ska göra om jag upplever att verkstaden inte har gjort ett bra jobb med min bil?
DANIEL: Ja, det bästa att göra är att reklamera, det vill säga klaga till verkstaden, och att man gör det så tidigt som möjligt efter att man har upptäckt felet. Vänta inte för länge för då finns det en risk att du förlorar rätten att reklamera felet, men gör du det inom två månader från att du upptäckte felet då ska det vara okej.
NIKLAS: Mm, nu fick jag en garanti på sex månader på verkstadsarbetet, men den har gått ut. Vad gör jag då?
DANIEL: Ja, du kan fortfarande klaga även om garantin har gått ut. Konsumenttjänstlagen ger dig rätt att reklamera i upp till tre år från att arbetet utfördes. Garantin kan ge ett utökat skydd, men eftersom det är frivilligt att ge en garanti så bestämmer verkstaden hur länge den gäller.
NIKLAS: Men nu, nu har det ju blivit fel. Vad kan jag då kräva att verkstaden gör egentligen?
DANIEL: Ja, du kan kräva att de ska åtgärda felet igen. Och då utan att det kostar dig någonting. Du behöver inte betala förrän det har blivit rätt.
NIKLAS: Mm, och jag återkommer gång efter annan men det blir ändå inte riktigt bra, de har inte kommit åt felet – vad gör jag då?
DANIEL: Ja, oftast så har man kanske redan betalat den här reparationen när man hämtade ut bilen för första gången och upptäckte felet efteråt. Men då kan du kräva ett prisavdrag eller att avtalet hävs. Prisavdraget ska motsvara vad det kostar för dig att få felet åtgärdat hos en annan verkstad. Om du istället vill häva avtalet då innebär det att verkstaden inte har rätt att få betalt för mer än vad som varit till nytta för dig.
NIKLAS: Ja, prisavdrag låter ju trevligt men det är ju inte sällan som det faktiskt blir dyrare än vad vi hade kommit överens om, vad gäller då?
DANIEL: Ja, det beror på vilken typ av prisuppgift som ni kommit överens om.
Om verkstaden har lämnat ett exakt pris då är det det som ska betalas. Verkstaden får alltså inte höja i efterhand.
Om verkstaden inte vet exakt vad det kommer kosta, och lämnar ett cirkapris, då får det höjas med max 15% - om verkstaden kan motivera varför priset behövde höjas.
Om man inte har kommit överens om priset överhuvudtaget då får man betala vad som är skäligt med hänsyn till vad det är för typ av arbete och vad ett sådant arbete normalt kostar.
NIKLAS: Apropå priser så har vi faktiskt fått in en konsumentfråga om just det.
En telefon ringer
DANIEL: Välkommen till Hallå konsument, vad kan jag hjälpa dig med?
KONSUMENT: Hej, Birgitta heter jag. Jag har ett problem. När jag skulle hämta ut min bil på verkstaden nu så ville de ha mer betalt än vi kommit överens om eftersom de hade lagat bromsarna också. De sa att de hade försökt nå mig men inte lyckats. Jag har verkligen inte lust att betala för något som jag inte har beställt. Vad kan jag göra?
DANIEL: Om verkstaden ser att ett tilläggsarbete behöver göras så måste de försöka kontakta dig och fråga hur du vill göra. Om de inte lyckas nå dig då får de inte utföra tilläggsarbetet eller ta betalt för det.
Men det finns undantag. Om verkstaden t.ex. upptäcker ett allvarligt fel som måste åtgärdas omgående för att bilen inte ska utgöra en trafikfara (till exempel om det är trasiga bromsar) då får de utföra tilläggsarbetet även om de inte lyckats nå dig.
KONSUMENT: Ok, men vad tycker du att jag ska göra nu då?
DANIEL: Jag tycker du kan kontakta verkstaden och be dem motivera varför de lagade bromsarna och känner du dig inte nöjd med deras förklaring då kan du göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden.
KONSUMENT: Tack för hjälpen!
(Jingel)
NIKLAS: Reparationer kan ju dra ut på tiden ibland, hur länge är det egentligen rimligt att man ska behöva vänta på att bilen ska bli klar?
DANIEL: Ja. det är ju olika från fall till fall. Vissa reparationer kan klaras av på ett par dagar medan lite mer avancerade reparationer kan ta en eller två veckor eller mer. Så när du lämnar in bilen då kan det vara bra att fråga hur lång tid reparationen förväntas ta.
NIKLAS: Men om jag upplever att det har tagit på tok för lång tid helt enkelt, vad gör jag då? Jag måste ju ha en bil för att ta mig till jobbet. Vilka rättigheter har jag här egentligen?
DANIEL: Kolla om de kan erbjuda en lånebil. Om inte kan du hyra en bil själv och få ersättning eller ersättning för de kostnader du har haft i övrigt.
Om det drar ut rejält på tiden kan du ha rätt att häva avtalet. Då har verkstaden inte rätt att ta mer betalt än vad som varit till nytta för dig.
NIKLAS: Mm, men jag då som är en hyfsat sansad person, jag har försökt föra en dialog med min verkstad men jag kommer ändå ingen vart, vad gör jag då?
DANIEL: Ja. det blir samma väg som vi var inne på tidigare med konsumenten som ringde in – gör en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden. De gör en opartisk och kostnadsfri bedömning av ärendet.
NIKLAS: Kan du bara ge mig några generella råd på vad jag ska tänka på för att undvika problem när jag anlitar en verkstad?
DANIEL: Välj gärna en verkstad som är ansluten till någon av branschorganisationerna Motorbranschens riksförbund eller Sveriges fordonsverkstäders förening. Konsumentverket har tagit fram reparationsvillkor tillsammans med dem, och verkstäder som är anslutna har åtagit sig att följa de här villkoren.
NIKLAS: Men hur vet jag om just min verkstad är med i någon av de där organisationerna?
DANIEL: Ja, då kan man till exempel gå in på deras webbsidor, de här organisationerna, de har oftast medlemsregister man kan kika på.
NIKLAS: Mm, kan du ge oss några fler tips på vägen här?
DANIEL: Ja, du kan också be om en skriftlig kopia på beställningen av vad som ska göras med bilen. Där bör det framgå när bilen lämnats in och när arbetet ska vara klart. Sedan kan du även be om en skriftlig prisuppgift för arbetet.
Sedan finns det ytterligare tips på hallakonsument.se/bilverkstad
NIKLAS: Ja, det börjar bli dags att sammanfatta den här podden. Ge oss dina bästa tips på vad jag ska göra om jag har problem med en bilverkstad.
DANIEL: Ja, för det första så är det viktigt att reklamera till verkstan så snart som möjligt ifall du upptäckt brister i det utförda arbetet. Och gör det gärna skriftligen.
Sedan är det viktigt att komma ihåg att du har reklamationsrätt i tre år, så även om garantin skulle ha gått ut så kan det fortfarande finnas tid att klaga på ett bristfälligt arbete.
Och slutligen - ta kontakt med Hallå konsument eller din kommunala konsumentvägledare för att få vägledning i just din situation.
NIKLAS: Jättebra! Tack Daniel!
DANIEL: Tack!
NIKLAS: Har du som lyssnar ett konsumentproblem och vill ha vägledning? Då kan du kontakta konsumentvägledningen i din kommun eller Hallå konsument.
På hallakonsument.se kan du söka efter information eller ställa en fråga i frågeforumet. Du når oss också via telefon, mejl eller chatt. Öppettiderna hittar du på webben.
Signatur: Den här podden produceras av Hallå konsument, en oberoende upplysningstjänst som samordnas av Konsumentverket.
Källa: Konsumentverket
Granskad: 8 november 2021
Fick du svar på din fråga?