Råmaterial blir tråd och tyg

Lyssna

Det börjar med att bönder sår frön på ett bomullsfält någonstans i världen, eller att olja utvinns ur berggrunden. Råmaterialet blir sedan till fibrer, garn och tyg. Det viktigaste för dig som konsument är att välja material utifrån funktion och användningsområde.

Tips: Gör klimatsmarta val med dina kläder

  • Köp mer medvetet. Behöver du verkligen det nyproducerade plagget? Det bästa du kan göra för miljön är att använda dina kläder ofta och länge. Försök uppdatera garderoben genom att köpa second hand, låna, byta och hyra.

  • Titta efter miljömärkningar. Om du köper nytt, titta till exempel efter Svanen eller EU Ecolabel.

  • Vädra, laga och sy om. Att tvätta sliter inte så mycket på miljön men däremot på kläderna. Ta bort enstaka fläckar istället för att tvätta så håller de längre.

  • Släng inte textilier i soporna. Hela och rena kläder och hemtextilier kan du sälja, lämna till klädinsamling eller ge bort. Utslitna textilier lämnar du till kommunens insamling av textilavfall.

Kläder och annan textil tillverkas av en mängd olika sorters fibrer, både naturliga och konstgjorda. Råvaran till fibrerna kan komma från växter, djur, bomull eller olja. Samma typ av fiber kan också tillverkas på olika sätt, viss typ av viskos som är producerad i ett stängt kemiskt kretslopp med förnybar energi kan vara bland de bästa alternativen medan viskos producerad med ansvarslös kemisk hantering och kolkraft kan vara bland de värsta. 

råmaterial garn tygproduktion

Utöver själva råmaterialet så används också “sekundära resurser” i form av energi, kemikalier och vatten för att framställa fibern. Dessa sekundära resurser är ofta större än själva råvaruuttaget för fibern.

Man kan alltså inte säga att ett specifikt material eller textilfibrer alltid är mer hållbart än ett annat. Forskning visar att det är större skillnad i klimatpåverkan mellan samma sorts material tillverkat av olika producenter, jämfört med skillnaden mellan olika typer av material. Man måste se till plaggets hela livscykel och väga in alla resurser som används, för att kunna avgöra plaggets relativa hållbarhet.

När råvara har blivit till fibrer så ska fibrerna spinnas till garn och tråd. Det görs genom att fibrer ordnas åt samma håll för att bilda en sammanhängande tråd.

För att tillverka exempelvis en kashmir- eller bomullströja krävs mer fibrer än vad som kommer ut i slutprodukten. Fibrer som är för korta eller av sämre kvalité rensas bort innan de hinner bli garn. För korta fibrer ger en svagare tråd och kan innebära att tråden går av. Och ett tyg som vävs av lågkvalitativt garn ger ett tyg som riskerar att gå sönder redan i produktion eller när plagget används.

Det kallas för det osynliga avfallet och innebär att varje steg i produktionen kräver mer resurser än vad som kommer ut i slutprodukten. Som konsument gäller det att påminna sig om de resurser som har gått åt och värdesätta plagget därefter.

När tråden är spunnen, vävs eller stickas den till tyg som kan bli till kläder. För att produktionen ska gå snabbt används stick- och vävmaskiner. En modern stickmaskin kan sticka upp till 300 kvadratmeter tyg per timme.

Stickning respektive vävning ger olika utseende och egenskaper hos det färdiga tyget som passar bra för olika typer av plagg och funktioner. Genom att sticka ett tyg får man fram en mer elastisk produkt jämfört med att väva. Denim är exempel på ett vanligt vävt tyg, där en så kallad twill-väv-teknik används, som ger en slitstark produkt. Det är därför som denim passar bra att användas som tyg i jeans. Faktum är att jeans är en produkt som från början togs fram för att fungera som slitstarka arbetsbyxor, men som idag ses som ett självklart plagg i de flestas garderober.

Att välja material efter användningsområde och funktion är viktigt eftersom det kan göra att produkten håller längre. Ibland vill man åt egenskaper från flera olika material för att göra produkten så användbar som möjligt. Lakan består till exempel ofta av både bomull och polyester - ett materialval som gör att det torkar snabbare, skrynklar mindre och inte går sönder lika lätt.

Ett lakan av hundra procent bomull kan kännas härligt men vill man att det ska hålla länge så är en materialblandning att föredra eftersom polyester är väldigt hållfast. Det ändrar heller inte färg lika lätt. Bomull och lin är svalt och andas vilket kan vara skönt en varm sommardag.

Med kunskap om olika tygers kvalitéer och egenskaper kan du som konsument göra ett medvetet val utifrån användningsområde.

  • Bambu, lin och hampa är allihop fibrer som kommer från växter. De kallas för naturfibrer.
  • Polyester, elastan och akryl tillhör gruppen syntetfibrer och tillverkas av olja som förädlas i flera steg vid raffinaderier och petrokemiska industrier.
  • Bomull är ett av de vanligaste materialen i kläder och textilier.
  • Viskos är exempel på en regenatfiber som tillverkas genom att molekylerna i cellulosa bryts ner och ombildas med hjälp av kemikalier.
  • Det kan vara svårt att hålla isär vad som är en fibrer och vad som är ett material. Fleece är till exempel inte en fiber, utan ett material som oftast är gjort av polyester. Linne är tyget medan lin är fibern.

Läs mer om för- och nackdelar i materialguiden