Polyester, elastan och akryl

Lyssna

Polyester, elastan och akryl är en trio syntetiska textilfibrer, alltså konstgjorda fibrer, som uppfunnits och tillverkas av oss människor. Dessa material framställs oftast från fossila råvaror, som olja.

Polyester är den vanligaste textilfibern sett till hela världens användning. I just Sverige är dock bomull mer populärt. Polyesterns popularitet har vuxit stadigt sen fibern skapades för cirka 100 år sedan. Populariteten beror bland annat på att fibern kan användas i en stor mängd olika produkter, dess slitstyrka samt att den är relativt billig att producera. Ofta används en mix av polyester och bomull i olika produkter för att den slutgiltiga varan ska få den slitstarka egenskapen från polyestern och den sköna känslan från bomullen.

Elastan används tillsammans med andra fibrer för att göra plaggen mer elastiska. Det är vanligt att elastan används i kroppsnära produkter som behöver vara mjuka och töjbara, som till exempel badkläder, underkläder eller sportkläder. Det är även vanligt att man använder några procent elastan i jeans för att kunna skapa en tajtare passform och mer rörelsefrihet.

Akryl används ofta tillsammans med ull eftersom den har liknande egenskaper. Tillverkningsprocessen för akryl kräver idag problematiska kemikalier vilket gör att fibern sällan eller aldrig förekommer i miljömärkta produkter som Svanen, EU Ecolabel eller Bra miljöval.

Akryl är en av de äldsta syntetiska fibrerna, ändå finns det lite information om dess miljöpåverkan. Det vi vet är att det går åt mycket energi och kemikalier under hela tillverkningsprocessen, vilket gör att påverkan från akryl är högre än för de flesta andra textilier.

Att utvinna olja är en väldigt energikrävande process vilket måste vägas in när man mäter materialets påverkan på vår planet. Det finns även syntetiska fibrer som tillverkas från biomaterial, men det är än så länge en väldigt liten del. Syntetiska material kan hålla länge och är ofta slitstarka. Därför används dessa material i till exempel sportkläder och friluftskläder. De syntetiska materialen behåller även färg bättre än till exempel bomull och lin.

Råmaterialet i polyester och andra syntetiska material kommer i regel från fossila källor där utvinningsprocessen har stor klimat- och miljöpåverkan. Klimatpåverkan kan minskas om materialet tillverkas från återvunnen råvara, till exempel återvunna PET-flaskor och spillmaterial från textil- och plastproduktion. Även om råvaran är återvunnen krävs mycket energi, vatten och andra sekundära resurser för att framställa tyg. Att ett plagg är tillverkat av återvunnen polyester betyder därför inte automatiskt att plagget är mer hållbart. För att bedöma ett plaggs relativa hållbarhet måste man väga in hela livscykeln.

Läs mer i vår artikel om varför vi behöver förlänga våra kläders livslängd

Utsläpp av små plastbitar till havet

Polyester och andra plastbaserade textilier som polyamid och akryl leder till utsläpp av mikroplaster i hav och vattendrag, oavsett om det är återvunnet material eller inte. Utsläppen är större för fleecematerial än andra plastbaserade textilier på grund av att konstruktionen är lösare vilket gör att fiberdelar lättare släpper från materialet. Dessa utsläpp benämns som mikroplaster för att det är just små bitar av plastmaterial, bitarna är mindre än 5 millimeter. Att bitarna är så små gör att de inte fastnar i grova reningsfilter och därför ofta hamnar i djur och natur. Exakt hur detta påverkar miljön vet man inte ännu.

Det här kan du göra:

  • För att minska mängderna mikroplastpartiklar som släpper vid tvätt kan du överväga att vädra istället för att tvätta om textilen inte är hårt smutsad.
  • Använda tvättpåse, fyll tvättmaskinen ordentligt och använd flytande tvättmedel istället för pulver.
  • Tvätta i lägre temperaturer för att minska slitaget på produkten. Det bidrar också till att en mindre mängd mikropartiklar släpper.