Kläderna får färg och egenskaper

Lyssna

Om inte tygerna och plaggen färgades skulle vi gå runt i gråbruna kläder. Men att färga och ge kläderna specifika egenskaper som vattenavstötande och skrynkelreducerande, sliter på klimatet och miljön. Däremot har transporterna inte så stor klimatpåverkan som man skulle kunna tro.

Tips: Gör klimatsmarta val med dina kläder

  • Köp mer medvetet. Behöver du verkligen det nyproducerade plagget? Det bästa du kan göra för miljön är att använda dina kläder ofta och länge. Försök uppdatera garderoben genom att köpa second hand, låna, byta och hyra.

  • Titta efter miljömärkningar. Om du köper nytt, titta efter Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval och Global Organic Textile Standard (GOTS).

  • Vädra, laga och sy om. Att tvätta sliter inte så mycket på miljön men däremot på kläderna. Ta bort enstaka fläckar istället för att tvätta så håller de längre.

  • Släng inte textilier i soporna. Hela och rena kläder och hemtextilier kan du sälja, lämna till klädinsamling eller ge bort. Utslitna textilier lämnar du till kommunens insamling av textilavfall.

Färgning kan ske i samtliga steg även om det är vanligast när tyget är tillverkat. Förutom färgämnen används kemikalier för att fixera färgen i tyget. På slutet kan tyget även behandlas för att få önskade egenskaper, som vattenavvisande, antiskrynkel eller mjukgörande behandling. Det brukar beskrivas som våtbehandling för att processerna sker när tyget är blött. Kemikalierna som används under färgning och behandling kan vara både miljö- och hälsofarliga.

Att färga och ge tyget de här egenskaperna står för den procentuellt största klimatpåverkan, 23 procent. Det beror på att man måste värma så pass mycket vatten och uppvärmningen kräver stora mängder energi.

infärgning

Bildtext: Färgning och våtbehandling har stor klimatpåverkan

I framtiden kommer förhoppningsvis stora vattenbad som måste värmas upp, att ersättas med miljövänligare metoder. Ett exempel är en metod som går ut på att blåsa in färg i tyget. 

Det är svårt för konsumenten att veta hur plagget är infärgat men det man ska ta med sig är att infärgning och våtbehandling står för enskilt störst klimatpåverkan. 

Behandlingar som ger tyget exempelvis vatten- och smutsavstötande egenskaper eller antibakteriella egenskaper ska man helst undvika eftersom behandlingarna många gånger är onödiga och kemikalieanvändningen ger en belastning på miljön.

Innan plagget är redo för transport och försäljning så återstår tillklippning, sömnad och montering av exempelvis knappar och dragkedjor. I dag produceras kläder ofta i stora volymer där varje plagg ska bli klart så snabbt som möjligt. Att sy en t-shirt tar cirka 10 minuter av effektiv sy-tid i en specialiserad fabrik.

Förutom att det ska gå snabbt ska så lite tyg som möjligt gå till spillo när delarna klipps ut. För en t-shirt, som är ett relativt enkelt plagg, beräknas cirka 15 procent av materialet gå förlorat. För en jacka, som tar 135 minuter att sy, kan man räkna med ett materialbortfall vid tillklippning på cirka 20 procent. 

Standardiserade transporter

När plaggen är färdiga transporteras de från fabriken och hamnar oftast på ett centrallager där de packas om för att distribueras till butiker. Allting packas i stora containrar som skeppas via båt, järnväg eller lastbil. Processen är effektiviserad och standardiserad.

Därför har det här steget en procentuellt låg klimat- och vattenpåverkan eftersom så pass stora mängder transporteras samtidigt. Vilket sorts bränsle som går åt för att driva fabriken i till exempel Kina, är alltså en större fråga än att plaggen har transporterats därifrån.

Utifrån ett kemikalieperspektiv finns jobb kvar att göra för att transporterna ska bli mer hållbara. I dagsläget används kemikalier för att hindra att textilier angrips och skadas av mögel och fukt under resan. Bättre packning och temperatur skulle till viss del kunna ersätta de här kemikalierna.