Miljömärkta textilier

Som konsument kan du påverka och minska textiliernas miljöpåverkan genom att handla miljömärkt och i viss mån även genom att köpa ekologiska textilier. Detta gäller alla sorters tyger.

Att välja ekologisk bomull är till exempel bättre än konventionellt odlad bomull eftersom odlingen är mer miljöanpassad. Flera företag märker sina plagg med hur stor andel ekologisk bomull som ingår i plaggen. Problematiska kemikalier kan dock ha använts vid exempelvis färgning eller tillsats senare i textilproduktionen för att ge produkten en specifik egenskap.

Miljömärkta textilier

Det finns idag flera märkningar för textilier och framtagning av fibrer. En del märkningar har krav för hur fiber ska tas fram, till exempel ekologisk odling av bomull. Andra har krav på till exempel färgning och beredning. Vissa märkningar har även med kriterier som gäller hälsa och ett samhälls-/socialt ansvar.

De vanligaste märkningarna med miljöhänsyn på textilier i Sverige hittar du i tabellen över märkningar nedan. Svanen, EU-blomman och Bra Miljöval ställer mer heltäckande krav utifrån ett livscykelperspektiv, från råvara till avfall, än övriga märkningar som finns på marknaden. 

Mer om märkningar inom miljö och hållbarhet i vår märkningsguide

Hjälpte artikeln dig?