Marknad för begagnade varor

Din tv-apparat blir omodern, barnens kläder för små och de växer ifrån leksakerna. Men det finns en marknad för det mesta och du kan få bra betalt samtidigt som du gynnar miljön. Att ge bort saker är också ett alternativ.

Det finns en marknad för det mesta. Värdefulla varor som bilar och smycken är för de flesta en självklarhet att sälja vidare. Men det går att få bra betalt för långt många fler produkter som smartphones, leksaker och gamla möbler. Även lätt skadade saker går att sälja. Då kan till exempel komponenter användas av olika reparatörer.

Vad du får betalt för det du säljer beror på skick, trender och köparens intresse av varan. För att få rätt pris från företag är det en god idé att fråga flera. Ska du sälja på nätet är det värt att se hur mycket andra säljare vill ha betalt för liknande saker. Hög kvalitet och kända märken ger ofta ett högt andrahandsvärde.

Sälja, byta eller ge bort

Märkeskläder kan du enkelt sälja via internet, på de stora byteswebbplatserna, på modeforum eller via finare vintagebutiker. Designade möbler och heminredning går att sälja till auktionshus, antikhandlare och designbutiker. Annan heminredning i bra skick kan du till exempel sälja till privatpersoner över internet. Du kan även hyra bord på en loppis eller delta i bakluckeloppis. Vissa loppisar säljer även på kommission för den som inte vill sköta försäljningen själv.

Att byta kläder och saker är också möjligt. Det går att göra via facebook-grupper och webbplatser. På många platser arrangeras klädbytardagar och vissa bostadsrättsföreningar har "bytesrum" för de boende, där grannar kan lämna och hämta kläder fritt.

Lämna till välgörenhet

Även sådant som kan verka värdelöst kan göra stor praktisk nytta om du skänker bort det. Till exempel kan skor och porslin eller omoderna glasögon få nya användare. Ett enkelt sätt att bli av med användbara saker är att skänka dem till välgörenhet. Det allra mesta som är helt och rent kommer till användning och ger inkomster till goda ändamål. Flera organisa­tioner erbjuder hämtning av skrymmande föremål. 

Ett annat sätt att bli av med skrymmande möbler och annat utan att behöva ordna transport är att skänka bort dem på någon gratissida på nätet.

Vad går att återanvända?

När det gäller kläder kan det vara svårt att veta om plaggen går att återanvända. Ofta tror vi att saker inte har ett värde för att vi själva tycker att de är fula eller trasiga. Men om du lämnar kläder – både hela och rena och trasiga och rena – till en seriös insamlare, så kan proffsen avgöra. Då både återanvänds och återvinns kläderna i högre grad. Detta oavsett om insamlingen sker i en klädbox, vid tomtgränsen eller hos de butiker som samlar in.

Hanteringen lika i seriösa organisationer

Det spelar alltså mindre roll för miljön om du väljer att lämna kläderna till företag i butik, kommersiella insamlare eller välgörenhetsorganisationer. Hanteringen är ungefär lika i alla seriösa organisationer. Däremot kanske du vill ge dina ägodelar till ett företag eller en insamlingsorganisation med en social profil. Det kan till exempel vara att de har hållbarhetsmål eller är en organisation som har social rättvisa eller miljö som mål.

Om du är osäker på vad organisationen står för, är det en bra idé att ringa insamlaren. Om de inte svarar eller om det inte finns några kontaktuppgifter, kan du välja en annan insamlare.