Mobiltelefoner, datorer och skärmar med längre livslängd

Små elektroniska produkter, som mobiltelefoner, surfplattor och liknande har kretskort och i dem används sällsynta metaller. Att produkterna är så komplexa göra också att de blir svårare att återvinna och återvinningen av de sällsynta metallerna är låg.

De miljöproblem som gruvbrytning innebär kan alltså vara störst för små produkter.

Produkter som innehåller mindre av dessa sällsynta metaller skulle kunna vara ett bra val. Men utvecklingen går snarare åt ökad användning av de sällsynta metallerna eftersom tekniken blir mer avancerad.

När det gäller bärbara produkter är energiförbrukningen viktig av rent praktiska skäl; det vill säga hur länge du kan använda produkten utan att ladda den. Men den stora elförbrukningen sker vid tillverkningen.

Reparera det du har

För att minska miljöpåverkan kan du köpa produkter av högre kvalitet som håller längre och sådana som du vill använda länge. Möjligheten till längre livslängd ökar om du väljer produkter som går att uppgradera, till exempel genom att öka minnesstorleken eller genom att installera nya program. Du kan också välja att reparera det du har och köpa begagnade produkter.