Kyl, frys och vitvaror med bättre energiklass

Vitvaror påverkar framförallt miljön när de används, genom det vatten och den el som de förbrukar.

Gamla kylskåp och frysar drar mycket el och teknikutvecklingen har gått fort. Därför kan det vara bättre för miljön att byta ut sina gamla kylmöbler till den mest energisnåla modellen innan de gått sönder.

Alla kylmöbler och vitvaror ska vara märkta med energiklass och för till exempel diskmaskiner även vattenförbrukning. Det ska göra det enkelt för dig att göra bra val i butiken. Det kan ofta löna sig att välja en lite dyrare produkt med en bättre energiklass.

Läs mer om energimärkning

Kyl, frys och vitvaror innehåller inte så många kretskort, vilket gör att förbrukningen av sällsynta metaller och kemikalier är ett mindre miljöproblem. Ett undantag är användningen av framförallt silver för att döda bakterier, som ett tag ökade i vitvaror. Denna antibakteriella egenskap är till för att motverka lukt. Silvret är ett hot mot vattenlevande organismer eftersom det följer med spolvattnet från till exempel tvättmaskinen. Ofta är märkningen av dessa produkter dålig, men marknadsföring som ”motverkar lukt” eller ”hygieniskt skyddad” kan betyda att de innehåller silver. Dessa produkter bör du undvika.

Antibakteriella produkter ska vara märkta

Produkter som uppges ha antibakteriell effekt ska vara märkta och namnet på ämnet som ger den uppgivna effekten ska stå i märkningen. Märket Svanen tillåter inte antibakteriella medel i vitvaror som är miljömärkta.

Fram till slutet av 1980-talet användes freoner som köldmedium i kylar och frysar. De ämnena förstörde ozonlagret, som finns i övre atmosfären och skyddar jorden mot en del skadlig UV-strålning från solen. Freoner förbjöds och används inte längre, men kan läcka ut när gamla kyl- och frysskåp skrotas.