Låna, byta och köpa textil i andra hand

Den som gillar att byta kläder ofta har ett stort antal alternativ till att köpa nytt. Det finns klädbibliotek, second hand-butiker, loppisar, klädbytardagar och du kan ärva från familj och vänner.

Tumregeln för dig som är mode- och miljömedveten är att köpa kläder av hög kvalitet och sådana som kan vara moderna flera år framöver. Använd plaggen länge, och sälj eller ge bort dem när du inte längre kan eller vill använda dem själv. 

Klädbibliotek, bloppisar och klädbytardagar

Allt fler städer får klädbibliotek. Det är en butik där du istället för att betala per plagg betalar för ett abonnemang och lånar hem de kläder du vill ha. Finkläder kan du hyra i butik i många städer.

Flera modemagasin och bloggare har ”bloppisar” där de säljer sina klädesplagg eller ställer upp bord på vanliga loppisar.

En trend på senare år är klädbytardagar. Då byter du kläder med andra och kan på så sätt förnya din garderob utan att nya plagg behöver produceras. Ett ännu enklare alternativ, som vi redan är ganska bra på, är att byta, ärva eller få plagg inom familjen eller av vänner.

Vissa bostadsrättsföreningar och bostadsbolag inreder ”bytesrum” för de boende, där grannar kan lämna och hämta kläder fritt.

Second hand på internet och i butik

På internet är second hand-handeln stor. Mest eftertraktat är vintage- och märkeskläder. Självklart finns även alla butiker med second hand, från eleganta märkesbutiker till frivilligorganisationernas billiga butiker.

Det som alla dessa exempel har gemensamt är att kläder kommer till användning igen och får en längre aktiv livstid. Det gör att vi behöver producera färre nya plagg och därmed minskar miljöpåverkan från produktionen.

Hjälpte artikeln dig?