Återanvändning av barnprodukter

Barn växer ifrån leksaker och kläder i snabb takt. Att köpa begagnat är ett bra sätt att få råd och det är dessutom miljövänligt. Förutom begagnatmarknaden på internet och grejbytardagar finns det en mängd butiker som tar emot och säljer begagnade varor för barn.

Butiker – såväl vanliga som de på internet – har ofta tvättat och kontrollerat sina produkter. På loppisar däremot är det extra viktigt att du kontrollerar sakerna innan ditt köp. Tänk också på att gärna tvätta sakerna innan barnet börjar använda det du köpt.

På många platser arrangeras också leksaksbytarträffar. Då får barnen en chans att leka med de insamlade sakerna och plocka hem sina favoriter.

Kemikalier i leksaker

Kraven på leksaker och andra produkter till barn har skärpts på senare år. Äldre leksaker kan därför innehålla kemikalier som idag är förbjudna. Det är störst risk för farliga ämnen i begagnade plastprodukter. Om leksakerna är äldre än några år bör du generellt undvika dem, även om det finns undantag. Begagnade kläder däremot har tvättats, vilket tagit bort en del kemikalier och färgrester och det gör att barnet utsätts för färre kemikalier.

Läs mer om kemikalier i leksaker på Kemikalieinspektionens webbplats 

Säkerheten först

Att köpa begagnat kan alltid innebära att sakerna har vissa skavanker. Om de ska användas av barn är det extra viktigt att se till att det inte finns lösa, små eller vassa delar.

Barnmöbler och liknande håller ofta flera generationer. Men när det gäller säkerhetsutrustning som hjälmar och bilbarnstolar är det viktigt att du kontrollerar att de är funktionsdugliga och uppfyller gällande regler.

Skrymmande föremål kan ha förvarats i förråd eller garage och framförallt träprodukter och tyger kan ha utsatts för mögel. Därför bör du lukta och titta lite mer noga på dessa.

Läs mer om olika barnprodukter