Återanvändning av heminredning

Möbler och heminredning är mer ovanligt att hyra eller leasa, men det finns stora möjligheter att köpa begagnat.

Privatpersoner säljer mycket via de stora säljsajterna på internet. Det finns också många specialiserade nätbutiker. De flesta städer har åtminstone en second hand-butik som säljer möbler och vissa visar även sitt sortiment på en webbplats.

En del butiker säljer även "redesignad" inredning, det vill säga en vara tillverkat av gamla produkter. Ett par jeans kan ha blivit ett kuddfodral och en blus kan ha blivit en lampskärm. Mellan städerna finns också gårdsloppisar som annonserar vid vägen.

Möbler i plast och textil går normalt inte att återvinna

Möbler i plast och textil samt blandningar av dessa är resurskrävande att tillverka och går normalt inte att återvinna. Möbler i trä och spån har en lägre miljöpåverkan vid produktion med undantag för möbler i ädelträ, där avverkningen av träd kan leda till skövling av regnskog. Möbler i ädelträ är bra att köpa begagnade ur miljösynpunkt, alternativt att köpa nya med märkningen FSC.

Läs mer om märkningar

Titta efter spår av vägglöss innan köp

Tyvärr blir vägglöss allt vanligare i Sverige och de kan spridas via textil och stoppning i möbler. Det är alltså klokt att titta efter spår av vägglöss innan köp. Små svarta prickar insuget i tyget kan vara ett tecken på löss. Förutom det uppenbart otrevliga att drabbas kan saneringen och eventuellt förstörda andra produkter helt ta bort miljövinsten med begagnatköpet. Möbler kan saneras genom att frysas, lämpligast genom att stå ute vintertid.