Dina kläder slukar jordens resurser

Lyssna

Som konsument kan det vara svårt att veta vilka resurser som har använts för att förvandla bomullsplantan till färdigt plagg. Bara jeansen du har på dig har antagligen krävt 12 000 liter vatten för att producera. Du kan göra stor skillnad genom att vårda, laga och använda kläderna i din garderob.

Tips: Gör klimatsmarta val med dina kläder

  • Köp mer medvetet. Behöver du verkligen det nyproducerade plagget? Det bästa du kan göra för miljön är att använda dina kläder ofta och länge. Försök uppdatera garderoben genom att köpa second hand, låna, byta och hyra.

  • Titta efter miljömärkningar. Om du köper nytt, titta till exempel efter Svanen eller EU Ecolabel.

  • Vädra, laga och sy om. Att tvätta sliter inte så mycket på miljön men däremot på kläderna. Ta bort enstaka fläckar istället för att tvätta så håller de längre.

  • Släng inte textilier i soporna. Hela och rena kläder och hemtextilier kan du sälja, lämna till klädinsamling eller ge bort. Utslitna textilier lämnar du till kommunens insamling av textilavfall.

Att kläder påverkar vår planet på olika sätt är knappast en nyhet. De innehåller material som kräver stora resurser att producera och har genomgått flera tillverkningsled. Det du har på dig har säkert passerat flera länder för att slutligen hamna på din kropp. 

Bomullen i dina jeans kan ha odlats i Egypten med hjälp av konstgödsel tillverkat i USA, spinningen av tråden kan ha skett i Bangladesh och tyget kan ha vävts i Portugal. Byxorna kanske har färgats i Indien och sytts upp i Italien innan de slutligen når butiken i Sverige. Knapparna och dragkedjan då? Jo, de genomgår en helt egen produktionskedja. 

Jeans

På vägen från bomullsbuske till färdig jeansbyxa krävs det i genomsnitt 12.000 liter vatten. Det motsvarar vattnet i 80 normalstora badkar. Å andra sidan är jeanstyg slitstarkt och kan hålla år efter år om vi vill. 

Men det är inte alltid vi vill använda samma plagg länge. 

Vi slänger och köper nytt

Sedan millennieskiftet och fram till 2019 så har konsumtionen av textil ökat med 30 procent per person. I snitt köpte vi 13,7 kilo textilier år 2019 varav 10 kilo var kläder. 

Samtidigt slänger varje person ungefär 7,5 kilo textil rakt ned i hushållsavfallet varje år. 60 procent av allt är inte trasigt och skulle kunna användas av någon annan, visar en undersökning från 2017.

Textil måste behandlas som den värdefulla resurs den faktiskt är. Det krävs enorma mängder vatten, kemikalier och energi för att tillverka ett plagg. Dessa resurser syns oftast inte i det slutgiltiga plagget, men de har alla en påverkan på vår planet. För att avgöra om ett visst plagg är mer eller mindre hållbart måste man därför se till hela livscykeln och väga in alla de resurser som använts vid framställningen.

Livscykelanalys (LCA) är ett viktigt ord när vi talar om mode och hållbarhet. I korthet innebär LCA att följa en produkt “från vaggan till graven” och beskriva dess miljöpåverkan i alla led - från råvaruutvinning till avfallshantering. Alla resurser som används och alla utsläpp som sker räknas in. Det är med andra ord ett viktigt verktyg för att beräkna hur en enskild tröja, byxa eller strumpa, påverkar klimat, miljö och vatten, under hela sin livstid.

Textila vardekedjan 01-1

Produktionen har störst påverkan

Tittar man på svenskarnas kläder utifrån ett livscykelperspektiv kan 80 procent av klimatpåverkan kopplas till produktionskedjan. Att använda ett plagg dubbelt så många gånger per livscykel jämfört med genomsnittet, eliminerar 49 procent av plaggets klimatpåverkan (så länge fler användningar ersätter nyköp). En t-shirt används i snitt 30 gånger, men genom att använda den 60 gånger och avstå från att köpa en ny, så kan du sänka klimatpåverkan med nästan hälften.

Med den vetskapen måste vi se till att varje plagg får ett längre liv och faktiskt används. Det mest hållbara plagget är helt enkelt det du använder länge och det minst hållbara är det du köper, låter hänga i garderoben och sen gör dig av med.

Dina val gör skillnad

Tittar man på fiberframställningen av ett genomsnittligt klädesplagg så står det för 16 procent av klimatpåverkan medan resten av produktionskedjan – garnspinning, vävning, färgning och sömnad - står för 64 procent. Det är alltså långt mer än fibervalet som spelar roll. Bara för att något är gjort av exempelvis ekologisk bomull så behöver det inte vara oproblematiskt. Ekologiskt är en typ av märkning som endast säger något om själva odlingsprocessen, men ingenting om vilket bränsle som använts genom produktionsprocessen, eller hur miljövänlig infärgningen av tyget varit.

Men som konsument är du inte maktlös. 

Förutom att fråga i butiken hur produktionen har gått till så är det viktigaste du kan göra att förlänga livslängden på dina kläder. Vårda, laga och gör om, eller dela livslängden med andra genom att hyra, byta, låna, sälja eller köpa second hand. 

Här hittar du mer information om hur olika klädmaterial framställs och deras för- och nackdelar ut miljösynpunkt