Därför måste vi förlänga klädernas livslängd

Lyssna

Vi köper och slänger allt mer kläder och textil. För att skapa en hållbar modeindustri krävs det att vi tänker om och faktiskt använder det som redan är producerat. Genom att ta bort fläckar och vädra istället för att tvätta kläderna efter varje användning, bidrar du till att de håller form och färg längre.

Tips: Gör klimatsmarta val med dina kläder

  • Köp mer medvetet. Behöver du verkligen det nyproducerade plagget? Det bästa du kan göra för miljön är att använda dina kläder ofta och länge. Försök uppdatera garderoben genom att köpa second hand, låna, byta och hyra.

  • Titta efter miljömärkningar. Om du köper nytt, titta efter Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval och Global Organic Textile Standard (GOTS).

  • Vädra, laga och sy om. Att tvätta sliter inte så mycket på miljön men däremot på kläderna. Ta bort enstaka fläckar istället för att tvätta så håller de längre.

  • Släng inte textilier i soporna. Hela och rena kläder och hemtextilier kan du sälja, lämna till klädinsamling eller ge bort. Utslitna textilier lämnar du till kommunens insamling av textilavfall.

När kläderna slutligen hamnar i butik så har det alltså gått åt enorma mängder resurser i form av råvara, vatten, kemikalier och energi. 80 procent av den svenska klädkonsumtionens klimatpåverkan kommer från produktionsfasen. Därför är det så viktigt att du som konsument använder de varor som har kostat så mycket för klimatet och miljön att tillverka.

Användningsfasen borde vara den längsta i plaggets livscykel men så är inte alltid fallet. Varje år hamnar drygt 7,5 kilo textilier per person i soppåsen, men 60 procent av det skulle kunna användas i befintligt skick, visar en undersökning från 2017. 

användning

Ta cykel istället för bil

Om varje plagg används dubbelt så många gånger jämfört med genomsnittet minskar klimatpåverkan med nästan hälften. En t-shirt används i genomsnitt 30 gånger och tvättas 15 gånger. Om den istället används 60 gånger kan klimatpåverkan halveras, förutsatt att fler användningar ersätter ett nyinköp" Det spelar även stor roll hur du tar dig till butiken. Om du går eller cyklar istället för att köra bil så minskar du din påverkan med ytterligare 12-24 procent.

Vi måste förlänga den aktiva livslängden för de plagg som redan har tillverkats, det är ett viktigt och enkelt steg mot en mer hållbar klädkonsumtion. Som enskild individ kan det vara svårt att direkt påverka exempelvis vilken energikälla som används i fabriken, däremot kan alla använda de plagg som redan finns i garderoben.

Bra på att skänka – sämre på att köpa begagnat

Innan du köper ett nytt plagg - fundera gärna ett extra varv om du verkligen behöver det. Analysera även din egen garderob, vilka kläder har hållit längst, stil- och kvalitetsmässigt? Är du en person som snabbt tröttnar på ett plagg så kan det vara smart att dela plaggets livslängd med andra genom att hyra, låna eller byta. Kolla upp om det arrangeras klädbytardagar eller om det finns ideella organisationer som hyr ut till exempel sportutrustning, där du bor. När det kommer till second hand är vi duktiga på att skänka, cirka 3,8 kilo kläder per person ger vi bort varje år. Däremot köper vi i genomsnitt bara 0,8 kilo second hand-kläder själva. 

Illustrationer Textil hallbarhet04

En beteendeförändring kring inköp av kläder behövs, men vi bör även titta på hur kläder används och behandlas i hemmet. Att tvätta i lägre temperaturer nämns ofta som en åtgärd för att minska klimatpåverkan men utifrån ett livscykelperspektiv ger den åtgärden inte något större utslag i Sverige tack vare vår användning av förnyelsebara energikällor.

Däremot sliter varje tvätt på plaggets sömmar och material vilket betyder att plagget kommer närmare att gå sönder. Att tvätta och torktumla plagget förkortar dess livslängd, istället bör vi vädra, vårda och laga våra kläder.