Energieffektiva hushållsapparater och hemelektronik

Lampor, kylskåp, spisar, tvättmaskiner, tv-apparater, datorer och mobilladdare drar alla el.

Nya hushållsapparater och hemelektronik blir allt effektivare. Men vi har idag fler apparater i hemmet och detta påverkar både elräkningen och miljön. Även med energieffektiva hushållsapparater och hemelektronik så har dina vanor betydelse för energianvändningen.

Läs mer om vitvaror på Energimyndighetens webbplats

Läs mer om hemelektronik på Energimyndighetens webbplats

Energimärkning

Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt. Energimärkningen visar hur energieffektiv produkten är och ska hjälpa dig att kunna jämföra olika produkter. Titta på energiklassen och energianvändningen per år.

Du kan läsa mer om energimärkningen på Energimyndighetens webbplats

Energi- och klimatrådgivaren hjälper dig

Har du frågor om hushållselen eller annat som rör din energianvändning kan du vända dig till energi- och klimatrådgivaren i din kommun.

Hitta din energi- och klimatrådgivare

El-produkter till återvinningen

Alla elprodukter innehåller ämnen som är skadliga för miljön och människan. Därför är det viktigt att du lämnar alla hushållsapparater på miljöstation när de har blivit skrot. Du kan lämna in dina uttjänta elprodukter på återvinningscentralen. Ibland har din fastighetsägare sett till att det finns en plats för elskrot där du källsorterar dina andra sopor. Många butiker tar också emot elskrot som batterier och lampor och tar med din gamla kyl och frys när de installerar nya hemma hos dig.

Läs mer om hur du slänger soporna på rätt plats på sopor.nu - Sveriges avfallsportal