Energieffektiv belysning

Idag finns det flera olika energieffektiva lampor som ger bra ljus och har låg energianvändning.

Med rätt lampor på rätt plats får du bra och effektiv belysning. Genom att välja rätt lampor kan du också göra skillnad för miljön och spara pengar.

På Energimyndighetens webbplats kan du läsa mer om bra belysning

Ta hjälp av energimärkningen

Det finns krav på lampor, både vad gäller energieffektivitet, kvalitet, livslängd och hur mycket av det ursprungliga ljusflödet som måste finnas kvar efter 6 000 timmar. Dessutom är lamporna och armaturerna energimärkta.

Ta hjälp av energimärkningen och övrig information på lampan, armaturen eller förpackningen när du ska köpa nytt. Du kan även använda Energimyndighetens mobilapplikation Lampguiden.

Här hittar du Energimyndighetens mobilapplikation Lampguiden

Viktigt med bra ljus

Det är viktigt att du har tillräckligt med ljus så att du ser bra. Ljuset ska inte heller blända och det är viktigt att du upplever att lampan har ett behagligt ljus.

Färgåtergivning för lampor anges i Ra och alla lampor måste ha Ra 80 eller bättre. Ibland passar det bäst med en lampa med varmt ljus och på andra ställen kanske du föredrar en lampa med kallt ljus. Detta kallas för lampans färgtemperatur och anges i kelvin (K). 2 700 K betyder att lampan ger ett varmt ljus, 4 000 K betyder ett kallare ljus.

Från watt till lumen

För att veta hur mycket ljus lampan ger ska du titta på lumen (lm) istället för watt (W). Watt säger inte hur starkt lampan lyser utan är bara ett mått på hur mycket el den drar.

Smarta LED-lampor

Det finns smarta LED-lampor där du själv kan anpassa ljuset efter dina önskemål och behov. De styrs med bluetooth eller wi-fi, trådlöst via en app i mobilen eller via fjärrkontroll. Du kan anpassa ljusets färg och mängden ljus efter dina önskemål och behov, men se upp med elanvändningen i standby.

 

Lampan är i standby om du släcker via mobilen eller fjärrkontrollen

Släcker du lampan direkt via mobilen eller fjärrkontrollen är den i standby. För några av de smarta LED-lamporna har standby större betydelse för den årliga energianvändningen än hur mycket energi lampan använder när den är tänd. Styrbara LED-lampor drar mer energi än andra LED-lampor på grund av standby, vilket är en nackdel med dessa LED-lampor.

Standby i procent av årlig energianvändning

Energimyndigheten har testat smarta, styrbara LED-lampor och konstaterar  att standby är som lägst runt 20 procent och som högst omkring 70 procent av den årliga energianvändningen för de testade lamporna. Exemplet utgår från att lamporna är tända tre timmar per dygn och 21 timmar i standby.

På Energimyndighetens webbplats kan du läsa mer om testet av smarta LED-lampor

Vanliga LED-lampor har ingen standby

En vanlig LED-lampa utan smarta funktioner har ingen energianvändning i standby och det har inte heller en halogenlampa eller den gamla glödlampan.

Reklamera lampan om du inte är nöjd

Har du köpt en lampa som du inte är nöjd med, så kontakta butiken där du köpt lampan och reklamera den.

Lämna alla lampor till miljöstation

Alla lampor ska lämnas till miljöstation när de ska skrotas. Följ de anvisningar som finns så att lamporna tas om hand på rätt sätt.

Energi- och klimatrådgivaren hjälper dig 

Tänk på att släcka lampan när du inte behöver ljuset. Har du frågor om belysning eller annat som rör din energianvändning kan du vända dig till energi- och klimatrådgivaren i din kommun.

Här hittar du din energi- och klimatrådgivare