Bilpool

Om du kör bil enstaka gånger i veckan kan en bilpool vara ett billigare och mer miljövänligt alternativ för dig. I en bilpool äger du bilar tillsammans med andra.

Hyrbil bäst om du kör mindre än 200 mil

Kör du mindre än 200 mil per år eller någon gång då och då är antagligen hyrbil det bästa alternativet. Behöver du bil så lite är även taxi ett bra komplement till kollektivtrafiken.

Äger bilarna tillsammans

Medlemmarna i en bilpool har en eller flera bilar tillsammans. Till skillnad från en hyrbil kan du boka en bil i en bilpool för enstaka timmar. Men du måste planera din körning eftersom bilen bokas i förväg.

Många fördelar för dig som bor i stan

Fördelarna med bilpool är många för dig som bor eller jobbar i stan eller i en tätort. Bilarna i bilpoolen är oftast nya och trafiksäkra och du slipper alla fasta kostnader med att äga bil. Större bilpooler erbjuder dessutom flera biltyper och modeller efter behov. Många bilpooler har så kallade miljöbilar och även elbilar som har mycket låg klimatpåverkan. Du slipper också tvätta, serva, reparera och besiktiga bilen själv.

Kostnaden för att vara medlem varierar

Kostnaden för att vara med i en bilpool är olika. Vanligtvis kostar det runt 20-30 kronor per mil (inklusive bensin), plus en timkostnad på mellan 10 och 30 kronor. På bilpoolernas webbplatser kan du jämföra kostnaderna mellan att ha en egen bil och att vara med i en bilpool.

Läs mer på om bilpooler på Trafikverkets webbplats