I vissa fall vänder sig företag till inkassobolag för att få hjälp med att kräva in betalning. Att du får ett inkassokrav betyder inte att du fått eller kommer få en betalningsanmärkning. Det är först om ärendet går vidare till Kronofogden, och om du varken betalar eller protesterar mot kravet som du kan få en betalningsanmärkning.
Om ett inkassobolag tagit över kravet ska du betala skulden till inkassobolaget.
Tid för betalning
Enligt riktlinjer för inkassobolag ska tiden du har på dig att betala kravet inte vara kortare än åtta dagar, räknat från dagen kravet skickades. Du bör ha minst fyra bankdagar på dig att betala eller protestera från det att du kan antas ha tagit emot kravet.
Informera om du inte kan betala eller är sen med betalning
Om du inte kan betala i tid bör du kontakta den som har skickat inkassokravet och försöka komma överens om en lösning. Det kan till exempel handla om att lägga upp en amorteringsplan. Om du betalar kravet för sent är det viktigt att du hör av dig till den som skickat inkassokravet och berättar att betalningen är på väg. Annars finns det risk att företaget går vidare med kravet, till exempel till Kronofogden.
Kostnader företaget har rätt till
Företaget har enligt lag rätt att ta betalt för vissa kostnader i samband med att ärendet går till inkasso. Företaget har till exempel rätt att ta betalt för:
- ett inkassokrav, högst 180 kronor
- en betalningspåminnelse (under förutsättning att information om avgiften finns med i ditt avtal med företaget), högst 60 kronor
- amorteringsplan, högst 170 kronor.
Bestrid felaktiga inkassokrav
Om inkassokravet är felaktigt kan du bestrida (protestera mot) kravet. Det är viktigt att du skickar din bestridan till inkassobolaget som skickat kravet. Tänk på att ta kontakt skriftligen, till exempel via mejl eller genom att logga in på dina sidor inkassobolagets webbplats. Beskriv vad du tycker är felaktigt med kravet. Det måste finnas sakliga skäl till varför du inte betalar, till exempel att kravet gäller en vara som du inte beställt. Att du inte har råd räcker inte som skäl.
Det är viktigt att du kan visa att du har protesterat mot kravet och meddelat varför det är felaktigt. Annars riskerar du en betalningsanmärkning.
Integritetsskyddsmyndigheten kontrollerar att inkassobolagen följer reglerna
Integritetsskyddsmyndigheten ger tillstånd till och utövar tillsyn över inkassobolag. Har du frågor om hur ett inkassobolag får bedriva sin verksamhet kan du läsa mer på deras webbplats. Där hittar du även kontaktuppgifter till deras upplysningstjänst.
Mer information om inkasso på Integritetsskyddsmyndighetens webbplats