Pension

Lyssna

Pensionen kan bestå av tre delar – allmän pension, tjänstepension och eget sparande till pension. Inkomstpensionstillägg kan du få som ett tillägg till allmän pension. Nedan hittar du information om vart du kan vända dig med just din pensionsfråga.

Vill du veta mer om pension?

Pensionsmyndigheten hanterar den allmänna pensionen. Den får alla som har bott eller arbetat i Sverige. Konsumenternas.se har information och svarar på frågor om tjänstepension, som är kopplad till din anställning, och eget sparande till pension. Välj vilken typ av pension du vill läsa mer om för att komma vidare till rätt webbplats.

Har du bott eller arbetat i Sverige får du det som kallas allmän pension. Den grundas på alla inkomster som du betalar skatt på, till exempel lön, sjuk- eller aktivitetsersättning och föräldrapenning. Den allmänna pensionen betalas ut så länge man lever.

Läs mer om allmän pension på Pensionsmyndighetens webbplats

Tjänstepension är kopplat till din anställning, och det är din arbetsgivare som betalar in en viss procent av din lön till tjänstepensionen. Finns det kollektivavtal på din arbetsplats har du automatiskt tjänstepension. Om det saknas kollektivavtal kan du ha fått en individuell tjänstepension.

Läs mer om tjänstepension på webbplatsen Konsumenternas.se

Eget sparande till pension betyder att du själv väljer på vilket sätt du vill spara till din pension. Du kan välja allt från vanligt sparkonto, aktier och fonder, investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar.

Läs mer om eget sparande till pension på webbplatsen Konsumenternas.se

Inkomstpensionstillägg är ett tillägg du kan få på din allmänna pension. Den baseras främst på storleken på din inkomstgrundande pension. Du kan ha rätt till inkomstpensionstillägg om du arbetat länge i Sverige men med låg lön.

Läs mer om inkomstpensionstillägg på Pensionsmyndighetens webbplats