Frågor och svar | Kategori: Andra områden
Kan jag få tillbaka mina pengar efter bedrägeri?
Fråga från konsument:
Hej
För ett år sedan blev jag uppringd av någon som sa att han ringde från min bank. Jag blev lurad att logga in genom bank id och han snodde mina pengar.
Banken sa att jag varit särskilt klandervärd och skyllde allt på mig, så jag kunde inte få tillbaka några pengar.
Nu har jag hört att det kommit någon dom som säger att det kanske går att få tillbaka pengar i alla fall. Stämmer det?
Petter
Petter
Fråga från en konsument
Hej
Kan jag få tillbaka mina pengar efter bedrägeri?
Till vilken dom från Högsta domstolen ska man påvisa när banken frågar ?
Skulle uppskatta om man hade en länk .
Tack för svar
Marina Kulevska
Svar:

Hej Marina,
Vi kan tyvärr inte svara på om du har rätt att få tillbaka dina pengar eller inte. Däremot kan du begära att få ditt ärende prövat igen av din bank, så länge det inte gått mer än 10 år sedan händelsen skedde.
Den HD-dom som min kollega pratar om i sitt tidigare svar kan du hitta på Sveriges domstolar
Vänligen
Hanna
Vägledare, Hallå konsument
Fråga från en konsument
Hej. Jag har (också) blivit utsatt för bedragare. Jag undrar på vilket sätt Ni kan vara behjälpliga i dylika ärenden, utom just rådgivande. Om mot förmodan, såna här ärenden skulle gå vidare till rättegång, kan Ni vara behjälpliga med juridiskt stöd? Jag känner till HD-domen så jag utgår ifrån att målsäganden har stora, för att inte säga, alla chanser att få tillbaks sina pengar. Alltså, om man inte agerat klandervärt.
Crister
Svar:

Hej Christer,
Om man önskar få hjälp av Konsumentverket vid en eventuell rättegång så kan man ansöka om KO-biträde.
Läs mer och gör en eventuell ansökan på Konsumentverkets webbplats
Vänligen
Emma J
Vägledare, Hallå konsument
Fråga från en konsument
Hej
Min mor har utsatts för vishing. Hon blev lurad av någon från "kronofogden" att swisha en summa.
Enligt banken gäller den nya HD domen inte när man swishat. Stämmer det?
Mvh: Kenneth
Kenneth Petersson
Svar:

Hej Kenneth,
Det stämmer att domen inte omfattar Swish-betalningar.
Om ni anser att banken har tagit ett felaktigt beslut kan ni ha möjlighet att göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas. Tänk på att minsta summan som ärendet handlar om måste uppgå till minst 2000 kronor. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.
Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats
Vänligen
Cecilia
Vägledare, Hallå konsument
Fråga från en konsument
Vad gäller om man klickat på fel länk och dom tagit pengar från kontot
Ewa
Svar:

Hej Ewa,
Vi kan tyvärr inte avgöra i enskilda fall vad som gäller. Utan du får vända dig till din bank och försöka få tillbaka dina pengar. Om du redan har gjort detta kan du vända dig dit igen och begära att de ska ompröva beslutet med hänvisning till den nya domen från Högsta domstolen.
Vänligen
Emma J
Vägledare, Hallå konsument
Fråga från en konsument
Hej,
Jag blev utsatt för ett bedrägeri. Banken hävdade/bevisade att deras telefonväxel inte kapats och att den är säker. Utan tvivel måste bedrägeriet därför ha utförts av deras egna personal. Bankens kontakt och jurist (som dessutom är ARN-ledamot och kollega med aktuell utredare) ljög för ARN att de skickat varnings-sms till mig. Att jag inte agerat på dem var orsak till obehöriga transaktioner. SMS skickades dock aldrig till mig utan till okänd. Nu vägrar banken att svara på frågor om detta och ta sitt ansvar. Svagt. Oerhört allvarligt.
Är det till Högsta Domstolen jag först och främst ska vända mig till nu? Skulle anmälan till polis, bankinspektionen och integritetsskyddsmyndigheten kunna hjälpa? Kan man anmäla för förtal då mitt agerande var påhittat?
Mats-Urban
Svar:

Hej Mats-Urban,
Vilken tråkig situation.
Som vi skrivit ovan kan du, om du tidigare har blivit utsatt för ett bankbedrägeri och banken har nekat att ersätta dig, kan du höra av dig till banken på nytt. Du bör då hänvisa till det nya avgörandet från Högsta domstolen och begära att banken omprövar din rätt till ersättning.
Här hittar du vår mall för begäran om omprövning av tidigare beslut
Om banken fortsätter att neka dig har du möjlighet att gå vidare.
Pröva ärendet i domstol
Du kan välja att pröva tvisten i domstol, det är då tingsrätten du ska vända dig till. Det beslut som tingsrätten tar är bindande. Att pröva en tvist i domstol kostar pengar.
Läs mer om att pröva tvist i domstol
Ansök om KO-biträde
Om du vill pröva tvisten i domstol kan du ansöka om KO-biträde. I vissa fall kan Konsumentombudsmannen (KO) hjälpa dig i tvisten. KO är i så fall ditt ombud i målet och betalar även kostnaderna som kan uppstå.
Ansök om KO-biträde på Konsumentverkets webbplats
Om du blivit utsatt för ett brott bör du även vända dig till polisen så får de bedöma bedrägeri och om det kan vara fråga om förtal. Om du vill göra en polisanmälan kan du ringa 114 14 eller besöka närmaste polisstation. Vissa brott går även att anmäla via deras webbplats.
Till anmälan på polisens webbplats
Vänligen
Erika
Vägledare, Hallå konsument
Fråga från en konsument
Jag har utsatts för bedrägeri på mitt personkonto i SEB. Banken har transfererat två stora summor till för mig helt okända adressater i ’UK. Någon hade kapat mitt Bank Id och banken sände iväg två stora summor. Ingen förfrågan till mig. Banken är nu negativ mot mig och säger att det var jag själv som transfererat pengarna till UK. Vad gör jag? Är förtvivlad att alla mina sparpengar är borta.
Christina Bergman Granström
Svar:

Hej Christina,
Jag beklagar att du råkat ut för detta.
Jag råder dig att följa de råd vi ger i denna tråd.
Jag vill även tipsa dig om att delta på vårt webbinarium på ämnet.
Läs mer och gör en anmälan till webbinariet
Vänligen
Cecilia
Vägledare, Hallå konsument
Svar:
Hej Petter,
Tråkigt att höra att du råkat ut för detta.
Vägledande beslut från Högsta domstolen
Det stämmer att det har kommit en dom från Högsta domstolen som ger dig större möjligheter att få tillbaka pengar vid bankbedrägerier. För att du ska behöva stå för hela förlusten själv krävs det att du förstod att personen inte ringde i det syfte hen uppgav och inte hade rätt att hantera dina kontouppgifter. Det krävs även att du gjorde det som bedragaren bad dig om trots att du förstod att det fanns en risk för att du då skulle förlora dina pengar.
Det är banken som behöver bevisa att du har agerat på ett sätt som gör att du får stå för en del av eller hela förlusten.
Även Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har beslutat till konsumenters fördel
Även Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har efter Högsta domstolens dom prövat ärenden om bankbedrägerier och kommit med nya rekommendationer för banker vars kunder har blivit lurade av bedragare. I 8 av 9 nyligen prövade ärenden anser ARN att banken ska återbetala merparten av de besparingar som bedrägerioffer har förlorat.
Det här kan du göra om du råkat ut för ett bankbedrägeri
1. Anmäl till banken först
På vår hemsida finns en mall som du kan använda om du vill.
Här hittar du vår mall för anmälan
2. Polisanmäl
När du blivit utsatt för ett brott bör du även vända dig till polisen. Om du vill göra en polisanmälan kan du ringa 114 14 eller besöka närmaste polisstation. Vissa brott går även att anmäla via deras webbplats.
Till anmälan på polisens webbplats
3. Anmäl till Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
Om du är missnöjd med bankens beslut, kan du göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). ARN bedömer ditt ärende och lämnar en rekommendation om hur tvisten ska lösas. Bankerna brukar följa ARN:s rekommendationer.
Gör en anmälan på ARN:s webbplats
4. Pröva ärendet i domstol
Du kan även välja att pröva tvisten i domstol. Det beslut som domstolen tar är bindande. Att pröva en tvist i domstol kostar pengar. Därför är det klokt att vända sig till ARN först.
Läs mer om att pröva tvist i domstol
5. Ansök om KO-biträde
Om du vill pröva tvisten i domstol kan du ansöka om KO-biträde. I vissa fall kan Konsumentombudsmannen (KO) hjälpa dig i tvisten. KO är i så fall ditt ombud i målet och betalar även kostnaderna som kan uppstå.
Ansök om KO-biträde här
Om du tidigare har nekats ersättning från banken efter att du utsatts för ett bankbedrägeri
Om du tidigare har blivit utsatt för ett bankbedrägeri och banken har nekat att ersätta dig, kan du höra av dig till banken på nytt. Du bör då hänvisa till det nya avgörandet från Högsta domstolen och begära att banken omprövar din rätt till ersättning.
Preskriptionstiden är i sådana här fall 10 år, vilket innebär att du kan begära omprövning med anledning av bedrägerier som inträffat så långt som tio år tillbaka i tiden. Dock måste du ha vänt dig till banken en första gång senast inom 13 månader från bedrägeritillfället.
Vi har en mall för omprövning på vår hemsida som du kan använda om du vill.
Här hittar du vår mall för begäran om omprövning av tidigare beslut
Vi har även en artikel på vår hemsida med mer information om obehöriga transaktioner.
Vår artikel om obehöriga transaktioner
Lycka till!
Vänligen
Erika

Vägledare, Hallå konsument