Frågor och svar | Kategori: Andra områden
Vad gäller om det blir SAS-strejk?
Fråga från konsument:
Vad händer om det blir strejk? Kommer SAS att boka om resan eller måste jag göra det själv? Har jag rätt till någon ersättning?
Kristina
Fråga från en konsument
Vad gäller kring boendekostnader vid strejk, boende som man inte kan utnyttja och ej heller återbetalas.
Elina
Fråga från en konsument
Om flyget ställs in pga SAS strejk och de inte bokar om mig, får jag då ersättning för hotellkostnad som jag inte kan nyttja på min resa? Tycker det är oklart med ersättning för utgifter som jag lagt ut på semestern som hotell, färjebokningar på resmålet mm. Inget är avbokningsbart. Ingen paketresa.
Catharina
Svar:

Hej Elina och Catharina,
Vid pilotstrejker har passagerare som reser inom EU ett starkt skydd enligt EU-förordningen om flygpassagerares rättigheter. Passagerare som drabbas av inställda eller försenade flyg till följd av pilotstrejk har som utgångspunkt rätt till assistans, service och kompensation, precis som min kollega informerat om ovan.
Sannolikt anses inte en pilotstrejk vara en extraordinär omständighet utanför flygbolagets kontroll och därför är utgångpunkten att ni bör ha rätt till skadestånd för direkta kostnader eller skador ni kan få om er flygning försenas eller ställs in på grund av pilotstrejk.
Med skadestånd menas ersättning för kostnader som ni får på grund av det försenade eller inställda flyget. Ni kan till exempel kräva ersättning för mat på flygplatsen (om flygbolaget inte ordnade mat och dryck), missade hotellnätter eller förlorad arbetsinkomst. Det är viktigt att ni begränsar era kostnader, annars kanske du endast får ersättning för en del av era kostnader.
Kom ihåg att ni måste kunna bevisa vilka kostnader ni haft. Tänk därför på att spara alla kvitton på era utlägg som bevis.
Anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
Tänk på att reklamera till SAS skriftligen och att göra det inom två månader, då det alltid ses som skälig tid. Om SAS nekar er ersättning i form av skadestånd eller inte svarar på sex veckor kan ni ta ärendet vidare för prövning. Om flyget ställdes in eller blev försenat från Sverige är det till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ni ska vända er med en anmälan för att få en bedömning. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.
Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats
Anmäl till Konsumentverket
Om flygbolaget inte respekterar de rättigheter du har som flygpassagerare kan du anmäla det till Konsumentverket. En anmälan till Konsumentverket kan läggas till grund för framtida tillsynsarbete, men det kommer inte resultera i en prövning i ditt enskilda ärende.
Du kan göra en anmälan till Konsumentverket här
Vänligen
Hanna B
Vägledare, Hallå konsument
Fråga från en konsument
Hej,
Om man har bokar sin biljett via ett annat företag som inte tillhör ett EU land. Hur gäller det med ombokning och återbetalning? Då vi har bokat en biljett med anslutningsflyg vem har ansvar då de hänvisar till det andra företaget.
Amelia
Fråga från en konsument
Vad betyder
Lufthansa LH6202 flyges av SAS
Vi har bokad 4 juli först till Frankfurt sen vidare till Turkiet med sunexpress här i från blir det lufthansa eller SAS snälla kan du hjälpa till tack
Hakan
Svar:

Hej Amelia och Hakan,
När EU-förordningen om flygpassagerares rättigheter är tillämplig ska du vända dig till flygbolaget som skulle utfört den flygningen som ställts in eller försenats.
EU förordningen om flygpassagerares rättigheter är tillämplig när:
- Avgår från en flygplats inom EU, Island, Norge eller Schweiz (med vilket flygbolag som helst)
- Om flygningen avgår från en flygplats utanför EU, till en flygplats inom EU med ett EU-flygbolag (eller om flygbolaget är registrerat i Schweiz, Norge eller Island)
Om det är SAS som är det utförande flygbolaget av en flygning som ställs in eller försenas med mer än fem timmar är det till SAS du ska vända dig med dina krav på ombokning eller återbetalning. Det gäller oavsett vilket företag du bokat dina biljetter hos.
Om du bokat dina flygbiljetter via en resebyrå online har vi mer information om ansvarsfördelningen mellan flygbolag och resebyråer i tråden Ska jag vända mig till resebyrån eller flygbolaget för återbetalning vid inställt flyg?
Tänk på att kontakta flygbolaget i skriftlig form, precis som vi skrivit i tidigare inlägg. Då har du kvar bevis på att du har ställt krav till flygbolaget samt när du gjort detta.
Vänligen
Hanna B
Vägledare, Hallå konsument
Frågan är stängd!
Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.
Svar:
Hej Kristina,
Tack för din fråga.
I dagsläget vet vi inte om det kommer bli en strejk eller inte. Nedan kan du läsa vilka rättigheter du har om ditt flyg skulle bli inställt.
Dina rättigheter vid inställt flyg
Om ditt flyg blir inställt och du skulle ha rest från en flygplats inom EU eller om du skulle flyga in till EU med SAS så har du som passagerare ett starkt skydd. Detta beror på att din resa då omfattas av EUs regler kring flygpassagerares rättigheter (EU-förordningen om flygpassagerares rättigheter). Vid inställt flyg har du utifrån dessa rättigheter rätt att välja mellan återbetalning och ombokning.
Din rätt att välja mellan återbetalning och ombokning
Om du väljer återbetalning ska flygbolaget återbetala dig inom 7 dagar från att du krävt återbetalningen. Tänk på att du har rätt att få återbetalningen i pengar och att du inte behöver acceptera en voucher eller ett presentkort. Om flygbolaget inte återbetalar dina pengar inom 7 dagar kan du göra en anmälan till oss på Konsumentverket.
Om du väljer ombokning ska flygbolaget hjälpa till med en kostnadsfri ombokning till en likvärdig resa. Flygbolaget ska då även undersöka ombokningsalternativ med andra flygbolag. Tänk på att inte boka om din biljett på egen hand utan att först ha kontaktat flygbolaget.
Vid ombokning ska flygbolaget även erbjuda service i form av mat, dryck och eventuellt boende i väntan på ditt nya flyg. Är du fast på ditt resmål kan det därför vara till din fördel att välja ombokning. Om du får stå för dessa kostnader själv kan du kräva ersättning från flygbolaget i efterhand. Det är då viktigt att du sparat kvitton som bevis för vilka utgifter du haft. Tänk också på att du måste begränsa dina kostnader.
Rätt till ersättning i form av kompensation
Du kan ha rätt till kompensation för det inställda flyget. Kompensationen enligt EU-förordningen är ett standardiserade belopp i euro. Du kan använda vår flygkalkylator för att räkna ut vilket belopp som är aktuellt för dig.
Till Flygkalkylatorn
Du har inte rätt till kompensation om du fått information om att flygningen ställt in 14 dagar eller mer innan avresan. Du har inte heller rätt till kompensationen om den inställda flygningen beror på en så kallad extraordinär omständighet. En pilotstrejk ses sannolikt inte som en extraordinär omständighet. Utgångspunkten är därför att du har rätt till kompensation, om du fick information om det inställda flyget mindre än 14 dagar innan avresan.
Kontakta flygbolaget skriftligen och spara dokumentation
Om du kontaktar flygbolaget är det bra att tänka på att göra det skriftligen, till exempel via mejl. Spara alltid kopior. Vid kontakt via chatt eller webbformulär kan du ta en skärmdump av dialogen och spara som dokumentation.
Via den här länken kan du läsa mer om dina rättigheter vid flygstrejk
Anmäl till Konsumentverket
Om flygbolaget inte respekterar de rättigheter du har som flygpassagerare kan du anmäla det till Konsumentverket. En anmälan till Konsumentverket kan läggas till grund för framtida tillsynsarbete, men det kommer inte resultera i en prövning i ditt enskilda ärende.
Du kan göra en anmälan till Konsumentverket här
Har du fler frågor är du välkommen att återkomma till oss. Tänk på att vi ger oberoende vägledning, vi kan därför aldrig göra en bedömning av ditt enskilda fall.
Vänligen
Cecilia

Vägledare, Hallå konsument