Frågor och svar | Kategori: Biljetter och evenemang

Vaccinpass och kommande konserter

Fråga från konsument:

Vad gäller angående införande utav vaccinpass och kommande arrangemang?
Brinner mina redan införskaffade biljetter inne då jag ej har vaccinpass o ej längre tillåts komma in?

Jerry

Svar:

Anna

Hej Jerry,

Det vi på Hallå konsument kan säga är att rättsläget är oklart. Frågan behöver prövas i domstol för att få ett klart rättsläge om vad som gäller i en sådan här situation.

Om ett evenemang ställs in har du rätt att kräva en återbetalning. Arrangören ska då återbetala för biljetten eftersom du inte får vad du har betalat för. Det är långt ifrån säkert att den här situationen med krav på vaccinationsbevis kan jämföras med vad som gäller vid ett inställt evenemang. Evenemanget är inte inställt och som konsument finns möjligheten att delta om man är vaccinerad.

Det vi kan säga är att det är viktigt att arrangörer upplyser konsumenter om vad som gäller vid varje enskilt evenemang. Om en arrangör inte lämnar tydlig information i villkoren skulle marknadsföringen i vissa fall kunna ses som vilseledande.

Om du och arrangören inte kommer överens
Eftersom detta inte prövats rättsligt ännu kan du ta ärendet till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för en prövning av ditt enskilda ärende. Tänk på att du behöver ta kontakt med arrangören i skriftlig form för att ställa dina krav först.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats 

Vänligen

Anna

Fråga från en konsument

Hur får jag mitt vaccinpass

Nils Reuterdahl

Svar:

Caroline

Hej Nils,

Vad som gäller för vaccinpass finner du information om på E-hälsomyndighetens webbplats. Det är den myndighet som utfärdar vaccinpassen.

Läs mer om vaccinpass på E-hälsomyndighetens webbplats

Vänligen

Caroline

Fråga från en konsument

Jag har en biljett till barnbarnet som är 11 år, måste hon ha vaccinpass? Jag farmor har vaccinpass, ska på Disney on ice

Monica Gustavsson

Svar:

Caroline

Hej Monica,

Nej, kravet på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller personer som är 18 år och äldre.

Läs mer om vaccinpass på E-hälsomyndighetens webbplats

Vänligen

Caroline

Fråga från en konsument

Tack för snabbt svar

Monica Gustavsson

Fråga från en konsument

Vad händer om man köpt biljett till en konsert innan dessa krav kom. Köpte mina i oktober och konserten är i februari. Jag menar då är det omöjligt för köparen att veta om vaccinpasset?

Ida

Svar:

Julia

Hej Ida,

Informationen ovan gäller oavsett när i tiden som du har köpt biljetterna. Du som konsument kan som sagt argumentera för en återbetalning av biljetterna om du inte längre kan nyttja dem, men om du och arrangören inte kommer överens behöver du gå vidare med ärendet till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) eller domstol för en prövning.

Vänligen,

Julia

Fråga från en konsument

Hej, jag ska gå på Iron Maiden konsert i Göteborg på Ullevi den 22/7-22 Behövs covidpass på den konserten nu när det inte är någon "pandemi" längre? Tacksam för svar!

Jenny

Svar:

Jenny

Hej Jenny,

Den information Regeringen och Folkhälsomyndigheten gått ut med är att från den 9 februari 2022 påbörjas avvecklingen av åtgärderna mot covid-19. Då togs bland annat krav på avstånd mellan sällskap och storlek på sällskap bort, liksom möjligheten till användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt mässor.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Det är dock arrangören som ansvarar för att informera om vilka krav som kan finnas på sina evenemang. Det är därför bra att kontrollera vad arrangören skriver på sin webbplats.

Vänligen

Jenny

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor