Frågor och svar | Kategori: Miljö och hållbarhet

Var slänger jag trasiga glödlampor?

Fråga från konsument:

Min mamma är 86 år och bor ensam. Hon promenerar till återvinningen men kan inte ta sig till eligiganten eller liknade och inte heller till återvinningen. Det är resor som kräver bil eller flera bussbyten. Hur ska hon göra?

Svar:

Johanna
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Ralph,

Alla typer av lysrör och smålampor (glöd- lågenergi- och LED-lampor) räknas som elavfall, och ska lämnas till en återvinningscentral när de slocknat. Tänk på att inte kasta lampor i glasåtervinningen för ofärgat eller färgat glas. Det är din kommun som är ansvarig för avfall och återvinning och ofta finns det information om var du hittar återvinningscentraler på kommunens webbplats.

Det kan även finnas butiker som tar emot dina gamla lampor när du köper nya. Butiker som säljer elektronikvaror ansvarar för att samla in gamla varor och lämna till ett insamlingssystem.

På webbplatsen Sopor.nu hittar du mer information och tips om avfall, sortering och återvinning

Om hon inte själv kan ta sig till en återvinningscentral eller elektronikbutik kanske hon kan kolla om det finns någon i hennes närhet som har möjlighet att hjälpa till.

Vänligen

Johanna
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Jag har både oanvända glödlampor och oanvända lågenergilampor. Ska jag lämna till återvinning o köpa LED, eller sätta dem där de lyser en kort stund när de behövs ?

Akos Koranyi

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Akos,

Generellt kan man säga att det är bättre att använda en redan producerad felfri vara än att slänga den utifrån perspektiven miljö och ekonomi.

Vi kan dock inte avgöra om du ska använda de glödlampor du har hemma eller ej.

När du ska göra dig av med lamorna är det viktigt att du lämnar dem för återvinning.

Läs mer om att återvinna glödlampor

Energimyndighetens samt Elsäkerhetsverket kan du läsa mer om lampor.

Tips om hållbar konsumtion
Bra tips och information kring hållbar konsumtion finns även på vår webbplats: Miljö och hållbarhet

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Jag har ett par lågenergilampor där ytterhöljet krossats. Det är alltså frågan om lampor som har ett extra hölje över själva "lysröret" för att få lampan att se ut mer som en glödlampa. Lamporna funkar fint ändå, men ska man trots detta kassera lamporna? Finns det någon risk med att fortsätta använda dem?

Ulf Johansson

Svar:

Jenny

Hej Ulf,

Det kan jag tyvärr inte svara på eftersom konsumentlagstiftningen vi vägleder utifrån inte reglerar produktens säkerhet. Eftersom det gäller en lampa kan möjligtvis Elsäkerhetsverket besvara din fråga.

Vänligen

Jenny

Frågan är stängd!

Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.

Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor