Frågor och svar | Kategori: Miljö och hållbarhet

Var kan jag hitta en snålspolande tvättmaskin?

Lyssna

Fråga från konsument:

Vi ska köpa ny tvättmaskin och har egen brunn med sviktande vattentillgång, precis som många andra har nu när grundvattennivåerna är låga och sjunkande. Vi vill därför spara på vattnet så mycket det går.

Det finns dock inga tester eller enkla sätt att se vilka modeller som förbrukar minst vatten per tvätt. Energiförbrukningen är ju tydligt redovisad, men det är väldigt svårt att hitta information om vilka modeller som kan vara lämpligast utifrån vattenaspekten. Kan Konsumentverket hjälpa oss vidare eller göra något åt saken? Fler och fler lär ju behöva denna information när de köper nya vitvaror.

Markus

Svar:

Johan
Johan

Hej Markus

Vad bra att du kollar upp alternativ innan du köper tvättmaskin, och särskilt att du har fokus på miljön genom att undersöka aspekter som energiförbrukning och vattenanvändning.

Vi kan tyvärr inte uttala oss om vilket företag du ska välja eftersom vårt uppdrag är att ge oberoende vägledning, men jag vill tipsa om att Energimyndigheten har information för dig som vill energieffektivisera hemma. De har artiklar för specifika varugrupper, så som vitvaror och däribland tvättmaskiner. I artikeln om tvättmaskiner finns också särskild information om vattenanvändning.

Läs mer om tvättmaskiner på Energimyndighetens webbsida

Ett annat tips är att ta kontakt med den kommunala energi- och klimatrådgivning där du bor. Det är en kostnadsfri service från din kommun där en rådgivare hjälper dig med tips för att bli mer energismart.

På Energimyndighetens webbsida kan du söka din kommunala energi- och klimatrådgivare

Vänligen

Johan

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor