Frågor och svar | Kategori: Miljö och hållbarhet

Finns det miljömärkta underställ?

Fråga från konsument:

Jag ser inga miljömärkningar på Engelssons underställ. Bara att dom arbetar efter miljömål. Har ni några tips då det finns många leverantörer på nätet som vill sälja merinoull-underställ?

Hälsningar
Stefan

Svar:

Hej Stefan,

Vad bra att du tänker på miljön när du ska köpa ett nytt underställ.

Du skriver att du överväger att köpa ett underställ i ull, och just ull har framförallt en värmeisolerande egenskap. Ull är också naturligt smutsavstötande och har brandskyddande egenskaper.

Tips att tänka på:

  • Försök att i första hand köpa miljömärkta ullprodukter och i andra hand ekologisk ull. 
  • Köp "mulesingfri" ull, så vet du att fåret inte utsatts för plågsamma ingrepp.
  • Fråga företaget vad understället innehåller. Du har rätt att få information om understället innehåller farliga kemikalier.
  • Efterfråga miljö- och etiska märkningar när du köper nytt. På så sätt uppmärksammar du också företaget om att det finns ett intresse hos konsumenter att få information om miljömärkningar.
  • Köp ett underställ av hög kvalitét som håller längre.

Ullproduktionens miljöpåverkan
Den vanligaste ullen som används är fårull och majoriteten av de produktionen sker i Kina, Australien och Nya Zeeland, men finns i ett hundratal länder. Miljöpåverkan beror mycket på i vilket land ullen producerats, hur fåren föds upp och hur eventuella skadedjur på fåren bekämpas.

Att låta får beta skapar öppna landskap, vilket är en förutsättning för många arter av insekter och fåglar. Alltför många djur på begränsad yta leder till dock överbetning, vilket har skapat stor skada. Jorden förlorar då sitt skyddande växtlager och det leder till ökad erosion. När jord spolas bort försvinner möjligheten för nya växter att slå rot och området blir allt kargare.

Ullen från fåret innehåller ofta parasiter som tas bort genom att ullen doppas i bekämpningsmedel. Det kan i värsta fall stanna kvar tills du använder plagget. Den största negativa påverkan av detta är på de som arbetar inom produktionen av ull.

Mulesingfria produkter
Djurskyddet är ytterligare en aspekt. ”Mulesing” är en metod för att stoppa angrepp från blåflugor på får genom att man klipper bort hud runt analöppningen. Ingreppet är oerhört plågsamt för djuren. Bruket av mulesing har minskat kraftigt på senare år tack vare att många företag ställer krav på sina leverantörer.

Märkningsguiden
Det finns idag flera märkningar för textilier och framtagning av fibrer. I vår märkningsguide hittar du de vanligaste märkningarna med miljöhänsyn på textilier i Sverige. Svanen, EU-blomman och Bra Miljöval ställer mer heltäckande krav utifrån ett livscykelperspektiv, från råvara till avfall, än övriga märkningar som finns på marknaden.

Till märkningsguiden

Kontakta Naturvårdsverket för mer information
Naturvårdsverket är en myndighet som bland annat arbetar med att skapa förutsättningar för miljömässigt hållbar konsumtion. Om du vill ha mer information om olika textiliers miljöpåverkan kan du alltså prova att ta kontakt med dem.

Du hittar deras kontaktinformation på Naturvårdsverkets webbplats

Vänligen



Frågan är stängd!

Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.

Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor