Frågor och svar | Kategori: Bostad och hantverkare

Vad gäller vid fel på värmepump?

Lyssna

Fråga från konsument:

Hej!
För ca 5 år sedan bytte vi ut vårt dåvarande värmesystem och skaffade bergvärme istället. Det har fungerat bra fram tills nu, då pumpen helt plötsligt har börjat krångla, med dagliga larm och avbrott. Vi har pratat med firman som sålde pumpen men de hänvisar till garantitid på 5 år och vill därför inte göra något utan att vi betalar. Vår hemförsäkring verkar inte täcka heller. Har vi någon möjlighet att få det åtgärdat utan att bekosta det själva eller är det kört? Vad gäller?

Svar:

Hej Micke,

I mitt svar utgår jag från att ni har köpt både värmepump och installation från samma företag. Om det inte är så kan era rättigheter se annorlunda ut.

Köp av både vara och tjänst
När du köper något som består av både en vara (värmepumpen) och tjänst (installationen/arbetet) är det inte alltid självklart vilken lag som gäller. Då är det nödvändigt att bedöma om köpet som helhet ses som en vara eller som tjänst, eftersom det har betydelse för vad ni kan kräva av företaget.

Hur görs bedömningen?
För att bedöma vilken lag som gäller tar man bland annat hänsyn till vad i köpet som kostade mest, om det var varan eller tjänsten. Även komplexiteten i installationen kan ha betydelse, exempelvis om det krävs en expert eller särskild utrustning.

Om värmepumpen utgör den väsentliga delen av köpet är det sannolikt att konsumentköplagen gäller. Då har du tre års reklamationsrätt, det vill säga möjlighet att klaga på fel. Skulle konsumentköplagen gälla i det här fallet är det alltså tråkigt nog försent att kräva något av företaget.

Om installationsdelen utgör den väsentliga delen av köpet är det sannolikt att konsumenttjänstlagen gäller. När tjänsten gäller arbete på mark eller byggnad har du tio års reklamationsrätt. Skulle konsumenttjänstlagen gälla kan du alltså fortfarande ha möjlighet att ställa krav mot företaget. 
 
Hur kan vi gå vidare? 
För att få vägledning kring hur ni bäst går vidare kan ni se om det finns konsumentvägledning där ni bor. De flesta kommuner erbjuder konsumentvägledning, dit ni kan vända er för information och stöd. Om det finns möjlighet kanske ni tillsammans med konsumentvägledningen kan kika på era kostnader och avtal, för att se om det går att bedöma vilken lag som sannolikt gäller.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Finns det ingen konsumentvägledning där ni bor får ni gärna ringa oss på 0771 - 525 525, då blir det förhoppningsvis lite enklare för er att lämna kompletterande information och för oss att ställa följdfrågor.

Om ni kommer fram till att köpet bör ses som en tjänst men företaget inte håller med om det blir det upp till Allmänna reklamationsnämnden (ARN), alternativt domstol, att avgöra vilken lag som gäller.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

VänligenFråga från en konsument

Hej K.
Jag ska byta luftvärmeaggregat.
(Bostadens värme system)
Om hantverkaren(firman) köper aggregatet för 40000,eller jag köper ett likadant för 25000.
Vad gäller i garanti syfte.
Står firman respektive jag för garantin då?


Svar:

Hej Henry,

Garantier är alltid frivilligt för företag att erbjuda. När du köper något av ett företag är det alltså inte säkert att du har någon garanti överhuvudtaget, utan det måste du fråga företaget om.

Om du köper en värmepump från ett företag har du däremot tre års reklamationsrätt på den värmepumpen enligt lag. Reklamationsrätten ger dig rätt att klaga på ursprungliga fel och att du kan kräva att företaget som sålde värmepumpen till dig lagar det felet kostnadsfritt.

Köper du både själva värmepumpen och installationstjänsten av ett och samma företaget är det också det företaget du har avtalet med som du ska vända dig till för att klaga om värmepumpen är felaktig.

När du ska reklamera ska du alltså alltid vända dig till det företag som du har handlat av, eftersom det är det företaget som är din avtalspart.

Läs mer om reklamationsrätt

VänligenKommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor