Frågor och svar | Kategori: Ångerrätt och öppet köp

Räknas helgdagar in i 14 dagars ångerrätt?

Lyssna

Fråga från konsument:

Hej!
Om jag har förstått rätt har man 14 dagars ångerrätt när man handlar på nätet. Det jag undrar över är om det bara är vardagar som räknas in i de 14 dagarna, eller är det helger också?

Svar:

Hej Ola,

Det stämmer att du har 14 dagars ångerrätt när du handlar på nätet. Det är kalenderdagar som räknas, det vill säga både vardagar och helger. Är det däremot så att ångerfristen (den tid som du har på dig att ångra köpet) går ut på en lördag, söndag eller helgdag förlängs den till nästkommande vardag. Det innebär att om din ångerfrist går ut på en lördag, kan du ångra avtalet till och med måndag.

Det kan även vara bra att känna till att det är hela dygn som räknas, du behöver inte tänka på vad klockan var när du ingick avtalet.

VänligenFråga från en konsument

Hej
Hänger på här med en följdfråga.
Ni skriver att 14 dagars ångerrätt börjar gälla fr o m dagen efter man tackat ja vid köp av tjänst - om jag då tackar ja på en fredag, börjar då ångerrättsperioden löpa på lördagen eller måndagen?
M v h
Isak


Svar:

Hej Isak,

Som min kollega Isabelle har skrivit i sitt tidigare svar så räknas även helger in i ångerfristen. Om ångerfristen däremot löper ut på en lördag kan du ångra dig även på måndagen efter. Här gäller alltså samma sak både för varor och för tjänster.

Om du köper en tjänst på en fredag så börjar ångerfristen på 14 dagar att löpa på lördagen. Dag ett i ångerfristen blir alltså lördagen.

VänligenFråga från en konsument

Börjar de 14 dagarna av ångerrätt gälla från och med när man beställt eller hämtat ut? Mvh Bella

Bella

Svar:

Caroline
Caroline
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Bella,

Ångerrätten börja räknas ifrån när du hämtat ut varan. Gäller det en tjänst är det 14 dagar från att du har tackat ja till tjänsten.

Vänligen

Caroline
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor