Frågor och svar | Kategori: Pris och betalning

Får man ta betalt för kvitto vid köp i app?

Lyssna

Fråga från konsument:

Hejsan!
Betalde senaste parkeringen via en app och fick alltså inget kvitto. Det gick dock att klicka i appen och få ett kvitto som PDF via e-post. Men det skulle kosta tre kronor! Får man verkligen ta betalt för ett kvitto som det inte finns möjlighet att få på annat vis? Företaget var EasyPark.

Bästa hälsningar

Nils

Svar:

Hej Nils,

Ja, det är okej för ett företag att ta betalt för ett kvitto om det gäller ett köp i en app. Anledningen till detta är för att du inte har rätt enligt lag att få ett kvitto om du köper något på distans, som till exempel genom en app. Du har däremot alltid rätt att få en orderbekräftelse på köpet, men inte ett kvitto. I bekräftelsen ska det framgå vad du köpt och till vilket pris.

VänligenFråga från en konsument

Det verkar högst orimligt eftersom appen egentligen bara är ett sätt att betala. Tjänsten är ju exakt densamma oavett hur den betalas för, i automat med kort eller i app med kort. Telefonen och appen är bara ett transaktionssteg motsvarande en vanlig kortläsare. Det skulle vara som att skilja på definitionen av köpet efter HUR man lägger fram pengarna i ett köp med kontanter, ex. sträcker jag fram pengarna genom en lucka på snabbmatsrestaurangen eller går jag in och betalar för samma vara.


Svar:

Hej

Rätten till kvitto baseras på hur avtalet ingås, alltså hur köpet görs. Man har inte enligt lag rätt till kvitto vid distansköp utan då har man istället rätt till en orderbekräftelse.

VänligenFråga från en konsument

Hej,

vad gäller för köp via en app där man inte har fått en orderbekräftelse eller kvitto? Det gäller en app för betalning av elbilsladdning. Möjligtvis var det så att det kom en tillfällig redovisning i samband med själva köpet, men det finns inte som historik någonstans att ladda hem eller se igen genom appen. Har försökt att kontakta appens/företagets kundtjänst men får inget svar öht.

M

Svar:

Hanna
Hanna
Vägledare,
Hallå konsument

Hej M,

Du har alltid rätt att få en orderbekräftelse på köpet i ett app, men inte ett kvitto. I bekräftelsen ska det framgå vad du köpt och till vilket pris.

Om du inte fått det kan du därför kontakta företaget och efterfråga en orderbekräftelse.

Vänligen

Hanna
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor