Frågor och svar | Kategori: Pris och betalning

Kan jag kräva nytt kvitto om jag tappat bort det gamla?

Fråga från konsument:

Om jag har förlorat mitt kvitto, och vill begära detts från butiken där jag köpte produkten, har de någon obligation till att spara mitt kvitto? Finns det en lagstiftning som säger detta?

Svar:

Hej Tim,

Nej, det finns ingen lag som säger att du har rätt att få ett nytt kvitto om du förlorat det första. Du kan alltid fråga om butiken kan skriva ut ett nytt kvitto åt dig, men det är alltså ingenting du kan kräva.

Vänligen



Fråga från en konsument

Hej!
Jag har en bilbarnstol som gått sönder och jag hittar inte kvittot men jag har banktransaktionen, kan det användas gentemot butiken för att få hjälp med att laga eller få en ny barnstol? Eller kan butiken kräva ett originalkvitto?


Svar:

Hej Helene,

Det finns ingen lag som säger att du måste visa ett kvitto för att reklamera, det kan gå bra att exempelvis visa ett kontoutdrag. Du måste dock kunna visa när du har gjort köpet, att det är i den butiken du köpt bilbarnstolen och till vilket pris.

Vänligen



Fråga från en konsument

Hej
Jag köpte en ridväst till min dotter. Företaget tillämpar öppet köp. Jag återlämnar varan men saknar kvitto. Butiken kan se att hag köpt vara i deras butik. Kan jAG kräva pengarna tillbaka eller måste jag hålla tillgodo med ett tillgodokvitto?


Svar:

Hej Martin,

Nej, du kan tyvärr inte kräva att få pengarna tillbaka om butiken kräver ett kvitto för det. Öppet köp är inte lagstadgat, utan det är något som är helt frivilligt för butiker att erbjuda. Därav är det också butikens egna regler som styr vad som gäller.

Vänligen



Fråga från en konsument

Hej, Jag har reklamerat ett par skor och fått ett tillgodokvitto.
Tillgodokvittot har sedan blivit tappat. Jag har betalat för skorna med visa-kort och jag kan visa via internetbanken att pengarna dragits när jag inhandlat skorna. Finns det någon möjlighet att få handla ett par andra skor i butiken utan det tappade tillgodokvittot?


Svar:

Hej Adrian,

Du kan fråga butiken om det går.

Men har du tappat bort ditt tillgodokvitto så finns det ingen lag som säger att butiken måste ge dig ett nytt kvitto. Det är butiken själva som sätter villkoren kring tillgodokvitto.


Vänligen



Frågan är stängd!

Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.

Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor