Frågor och svar | Kategori: Andra områden

Hur länge kan ett företag vänta med att skicka fakturan?

Fråga från konsument:

Hur långt efter man har köpt en vara kan säljaren dröja med att skicka fakturan?

Med vänlig hälsning
Christer

Svar:

Hej Christer,

Om du har beställt varan som privatperson har företaget rätt att kräva betalning i upp till tre år efter att varan har levererats till dig.

Preskriptionstid
När en privatperson köper något av ett företag blir skulden preskriberad efter tre år. Att en skuld preskriberas innebär att det inte längre går att kräva betalning för den. Det är viktigt att känna till att dessa tre år kan förlängas. Det räcker exempelvis med att företaget skickar nya krav eller att du betalar en del av summan för att skulden i de flesta fall ska leva kvar. Detta kallas preskriptionsavbrott. Räkna alltså inte med att dina skulder kommer att preskriberas.

Läs mer om preskription och olika typer av skulder

Vänligen



Fråga från en konsument

För åtta år sedan avslutade jag ett gym medlemskap. Nu vill jag börja igen och anmälde mig. Då upptäckte de att jag hade fem obetalda fakturor, alltså från 2010. Jag har inte fått några påminnelser, gymet borde väl ha drivit detta till inkasso. Min fråga är då, hur många år tillbaka kan de kräva att jag ska betala? Jag har ingen vetskap om detta då jag inte varken fått påminnelser eller från inkasso.


Svar:

Hej Susanne,

När du som privatperson köper en tjänst av ett företag preskriberas skulden efter tre år under förutsättning att du inte har fått någon påminnelse om skulden eller betalt in någon del av skulden under tiden.

Läs mer om olika preskriptionstider

Får du en faktura som du anser att du inte är betalningsskyldig för så har du rätt att bestrida (protestera mot) den. Det gör du genom att skriva till företaget som har skickat fakturan till dig och förklarar tydligt att du inte tänker betala och varför du inte tänker betala.

Läs mer om att bestrida en felaktig faktura

Vänligen



Fråga från en konsument

Hej!
Jag köpte ett fordon för ca 6 mån sedan, företaget sa att dem skulle skicka faktura på handpenningen då men den kom aldrig, det var en del till fordonet som var utlånat som jag skulle få så snart den var tillbaka lämnad, detta tog ett halv år efter jag fått eftertfrågat den i omgångar. Det var inte den delen som var på fordonet i början, utan fick en billigare variant då dem inte visste var den var idagsläget. I dag har jag hört att företaget är uppköpt av andra. Är dem från dem jag ska vänta faktura i från då?


Svar:

Christine
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Marja,

Om företaget nu är uppköpt av en annan aktör så bör fakturan komma från det företaget, men sänd en e-post och efterfråga mer information om vad som gäller nu.

Vänligen,

Christine
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Hej
Jag har samma fråga som ovan (Hur länge kan ett företag vänta med att skicka fakturan?), men i det här fallet är frågan med en stiftelse som mottagare (jag antar stiftelse är likvärdigt med företag?).
Hur lång är preskriptionstiden för att få skicka en faktura till en stiftelse?


Svar:

Hej Lennart,

Huvudregeln är att preskriptionstiden är tio år. Företaget kan alltså kräva betalt för skulden i upp till tio år.

Vänligen



Fråga från en konsument

En fordonsverkstad har för drygt ett halvår sedan bytt ägare, och därigenom också organisationsnummer. Nu sitter den gamla ägaren och skickar ut fakturor till kunder för tidigare gjorda arbeten där han anser att arbetet inte blivit betalt. I en del fall flera år gamla arbeten. Vem äger egentligen det kravet efter att verksamheten överlåtits? För överlåtelsen övergår det i nytt bolag, men för konsumenten är det ju fortfarande samma verkstad man anlitar, och som bl a övertar ansvaret för garantiärenden.


Svar:

Christine
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Göran,

När det gäller vem som äger ansvaret för fakturorna efter överlåtelsen beror det på hur ägare 1 och ägare 2 har avtalat om detta. En fordran kan överlåtas genom ett överlåtelseavtal.

Vänligen,

Christine
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Hej! Gäller 3 år även faktura från svenska kyrkan på gravplats? Har gått ett år sedan jordfästningen och jag har fortfarande inte fått reda på exakt vad det ska kosta och inte fått någon faktura, trots att jag påmint dem.


Svar:

Hej Jenny,

Ja, har det bara gått ett år ännu så kan Svenska kyrkan fortfarande kräva betalat av dig.

Vänligen



Fråga från en konsument

Jag köpte ett gymkort, fakturan kom 2 månader efter gälls fakturan fortfarande eller är den för sent skickad ?


Svar:

Hej Noel,

Du är fortfarande skyldig att betala fakturan. Som vi har informerat om tidigare i tråden så kan ett företag vänta i upp till tre år med att skicka fakturan.

Vänligen



Frågan är stängd!

Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.

Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor