Frågor och svar | Kategori: Miljö och hållbarhet

Får butiken ta betalt för påsen?

Fråga från konsument:

Jag köpte kläder i en butik och då ville butiken ha extra betalt för plastpåsen. Jag har handlat där massa gånger och påsarna brukar vara gratis kan de verkligen kräva att jag betalar för påse? Hur ska jag kunna bära hem kläderna utan påse det borde ju ingå i priset.

tack på förhand!

Svar:

Hej Mohammed,

Det är okej för butiker att ta betalt för sina påsar, det är upp till varje butik att bestämma.

Plastpåsar är energikrävande att tillverka och svåra för naturen att bryta ned. Det gör dem till en stor källa till nedskräpning som skadar både djur och natur.

Den 1 juni 2017 infördes nya regler i Sverige, som säger att alla som ger bort eller säljer plastpåsar ska informera konsumenter om plastpåsens miljöpåverkan. Syftet är att minska antalet plastpåsar som används per person. I samband med detta har vissa butiker valt att börja ta betalt för sina plastpåsar, vilket alltså är helt okej.    

Naturvårdsverket har mer information om plastpåsar. Du hittar vanliga frågor och svar på Naturvårdsverkets webbplats

Vänligen



Fråga från en konsument

Jag tycker man i så fall skall använda påsar utan tryck


Fråga från en konsument

Ok att ta betalt för plastpåsar, men varför tar man då betalt för papperspåsar, för de var väl för miljön som man ville minska på plasten.


Svar:

Hej Håkan,

Alla typer av bärkassar påverkar miljön och det är svårt att jämföra olika kassars totala miljöpåverkan. Materialet, hur många gånger en kasse används och hur den återvinns när den är förbrukad har inverkan på miljöbelastningen. Det gäller alltså såväl papper som plast eller bomull. Eftersom alla typer av kassar påverkar miljön är det bra att försöka använda så få kassar som möjligt och använda dem man redan har, oavsett material.

Sammanfattningsvis finns det alltså inget som hindrar butikerna från att ta betalt för påsen, oavsett material.

Vänligen



Frågan är stängd!

Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.

Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor