Frågor och svar | Kategori: Klaga och ångra

Måste jag betala parkeringsböterna?

Lyssna

Fråga från konsument:

Hej,

Jag har fått parkeringsböter på 1000 kr, men jag tycker inte att jag har gjort något fel. Måste jag betala ändå eller vad kan jag göra?

Tacksam för svar!

Svar:

Janet
Janet
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Claes,

Det beror på vilken typ av parkeringsböter du har fått. Det finns två sorters avgifter, felparkeringsavgift och kontrollavgift. Läs på boten för att ta reda på vilken typ av avgift det rör sig om.

Felparkeringsavgift
Gäller det en felparkeringsavgift ska du alltid betala avgiften, även om du tycker att den är felaktig. Om du vill klaga på en felparkeringsavgift behöver du vända dig till polisen på den ort du fått parkeringsavgiften och förklara varför du tycker att den är felaktig. Om polisen inte tycker att avgiften är felaktig behöver du överklaga till tingsrätten för att få en prövning av ditt ärende.

Kontrollavgift
Gäller det en kontrollavgift som du tycker är felaktig ska du så snart som möjligt klaga till den som utfärdat avgiften, till exempel parkeringsbolaget eller markägaren. Om det inte står på boten finns det ofta en tilläggstavla i anslutning till parkeringen som visar vilket företag du kan kontakta.

Till skillnad från en felparkeringsavgift finns möjlighet att hålla inne betalningen för en kontrollavgift om du tycker att den är felaktig.Tänk på att bestrida (protestera mot) avgiften skriftligen, exempelvis genom att skicka ett mejl. Om det finns två företagsnamn på din bot kan du för säkerhets skull klaga till båda två.

Om du och företaget inte kommer överens kan du vända dig till domstol för att få tvisten prövad. Tänk på att oavsett om det gäller felparkeringsavgift eller kontrollavgift så är det du själv som måste bevisa att avgiften är felaktig.

Läs mer i vår artikel om parkeringsböter

Jag hoppas du har fått svar på din fråga, annars får du gärna återkomma.

Vänligen

Janet
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor