Frågor och svar | Kategori: Andra områden

Kan företaget neka mig att handla hos dem?

Lyssna

Fråga från konsument:

Kan jag anmäla ett företag om de säger att jag inte får handla hos dem?  Jag brukar vara inne i samma butik flera gånger i veckan och har inte gjort något förutom att jag har lämnat tillbaka grejer några gånger. Butiken säger att de inte kommer sälja till mig i fortsättningen för att jag bara lämnar tillbaka de saker jag köper. Vem har rätt?

Svar:

Erika
Erika
Vägledare,
Hallå konsument

Hej B-O,

Ett företag får själva välja vem de vill sälja till. Butiken kan alltså neka dig att köpa varor där. Men de får inte neka någon att handla på på grund av till exempel etnisk tillhörighet, religion eller kön. Då handlar det om diskriminering och det är inte tillåtet.

Läs mer om diskriminering och gör en anmälan på Diskrimineringsombudsmannens webbplats. 

Vänligen

Erika
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Det är skrämmande om ett företag kan utestänga en skötsam kund på oklara grunder.Så länge som kunden gör rätt för sig och håller inom lagen så måste väl kunden ha rätt att handla ?

Kjell-Åke Apell

Svar:

Emelie
Emelie

Hej Kjell-Åke,

Nej, det är ingen rättighet att få handla av ett företag. Företagen får själva välja vilka kunder de vill ingå avtal med så länge de inte nekar någon på en diskriminerande grund som min kollega skrev.

Vänligen

Emelie

Fråga från en konsument

Hur ska kunden veta på vilka grunder det sker ? Det sägs ju i de flesta fall inte i sammanhanget,bara - Du får inte köpa detta av oss.Kunden.får stå där som ett fån och isåfall begära en förklaring ?

Kjell-Åke Apell

Svar:

Louise
Louise

Hej Kjell-Åke,

Jag kan inte ge något ytterligare svar än det som mina kollegor tidigare svarat. Det beror på att detta inte finns reglerat i konsumentlagstiftningen som är den lagstiftning som vi arbetar med. Ett företag får alltså själva välja vem de vill sälja till.

Om du blir nekad att handla hos ett företag kan du fråga vad som är anledningen till detta. Ett företag får alltså inte neka någon att handla på på grund av till exempel etnisk tillhörighet, religion eller kön. Då handlar det om diskriminering och det är inte tillåtet.

Läs mer om diskriminering och gör en anmälan på Diskrimineringsombudsmannens webbplats.

Vänligen

Louise

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor