Frågor och svar | Kategori: Fordon

Vad gäller när det är fel årsmodell på bilen?

Lyssna

Fråga från konsument:

Säljaren sa att bilen som jag köpte var årsmodell 2013. När jag kommer hem upptäcker jag att bilen är tillverkad i oktober 2012. Jag känner mig lurad. Har jag rätt till ersättning?

Svar:

Isabelle
Isabelle
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Anna,

Nej, du har troligtvis inte rätt till ersättning. Det är viktigt att skilja på modellår och tillverkningsår. Tillverkningsår är det år bilen är tillverkad och det år som anges i bilens registreringsbevis. Modellåret beskriver vilken modell och design som bilen har. Det är vanligt att en bil som tillverkas efter 1 juli ett visst år, räknas som nästkommande års modell.

I ditt fall verkar det alltså inte röra sig om något fel, och du kan därför inte kräva någon ersättning.

Vänligen

Isabelle
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Hej!

Köpte en bil som jag fick sagt av försäljaren var en modellår 2018 men visar sig vara en modell år 2017 ( tillverkad maj 2017). Hur ska jag gå till väga?

Marcus

Svar:

Johan
Johan

Hej Marcus,

I ditt fall rör det sig om ett fel som du kan reklamera, alltså klaga på. Tänk på att du måste kunna bevis att det är fel, det vill säga att säljaren har uppgett fel modellår till dig. Kan du bevisa detta så kan du begära exempelvis att du får en omleverans, alltså en annan likvärdig bil som i stället är av modellåret 2018. Om säljaren inte kan erbjuda detta så kan du begära ett prisavdrag eller hävning av köpet (pengarna tillbaka) om felet är av väsentlig betydelse för dig.

Vänligen

Johan

Fråga från en konsument

köpt en Toyota auris tillverkad 2014-11 i trafik februari 2015.Är det en 2014 eller 2015.Enligt försäljaren en årsmodell 2015

roger nilsson

Svar:

Caroline
Caroline
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Roger,

Ja, det kan stämma att det är en 2015 års modell. Det är vanligt att en bil som tillverkas efter 1 juli ett visst år, räknas som nästkommande års modell.


Vänligen

Caroline
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Om man har köpt en bil som annonserats ut som en 2016 men det visar sig vara en 2015, vad är då en skälig ekonomisk ersättning som jag kan kräva?

Henke

Svar:

Caroline
Caroline
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Henke,

Vi kan inte göra någon bedömning om vad som är rimligt prisavdrag. Det du kan eventuellt göra är att argumentera för mellanskillnaden mellan en bil av 2016 årsmodell jämfört med en som är 2015 årsmodell.

Tänk på att bilen kan vara 2016 årsmodell om den har tillverkats efter 1 juli 2015. Modellåret beskriver vilken modell och design som bilen har. Det är vanligt att en bil som tillverkas efter 1 juli ett visst år, räknas som nästkommande års modell.

Vänligen

Caroline
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor