Frågor och svar | Kategori: Pris och betalning

Tillåtet att göra öresavrundning vid kortbetalning?

Lyssna

Fråga från konsument:

Hej!

Kollade på ett kvitto från ett köp som jag gjorde igår (i en mindre affär där jag bor), och då ser jag att de har avrundat summan uppåt, trots att jag betalade med kort! Det går ju att dra det exakta beloppet vid kortbetalning, kan det verkligen vara tillåtet att avrunda då?

Svar:

Hej Lennart,

Även om det kan tyckas märkligt så får butikerna välja om de vill göra öresavrundning eller ta betalt för det exakta beloppet vid kortbetalning.

Det finns en lag som styr hur öresavrundning får göras. Den säger att belopp i öretal ska avrundas till närmsta hundratal. Det innebär att belopp med slutsiffran 1 till 49 ska avrundas nedåt och belopp med slutsiffran 50 till 99 ska avrundas uppåt. Avrundningen får bara göras på det totala beloppet, inte på varje enskild vara.

Lagen som styr öresavrundning är dispositiv, vilket betyder att den går att avtala bort. Butiker kan alltså välja att följa bestämmelserna i lagen men de kan också välja att ta betalt för det exakta beloppet.

VänligenFråga från en konsument

Hej, vi har en närbutik på bår gata som rundar upp varje artikel när man betalar med kort. Om jag köper två mjölk för 13.5kr per styck så tar han betalt 28kr. Är det verkligen lagligt?


Svar:

Hej Patrick,

Som min kollega har skrivit i sitt tidigare svar så är det inte okej att avrunda varje enskild vara, utan avrundningen får bara ske på det totala beloppet.

Om du misstänker att ett företag använder sig av öresavrundning på fel sätt kan du göra en tillsynsanmälan om det till Konsumentverket.

Till webbanmälan på Konsumentverkets webbplats

VänligenFråga från en konsument

Hej, Gäller samma vid faktura? Ngt kostar 100kr och 63 öre men fakturan är på 101kr.


Svar:

Hej Elias,

Ja, reglerna om avrundning gäller såväl kontant betalning som annan betalning, som exempelvis betalning via faktura.

Som min kollega tidigare nämnt kan det vara värt att återigen poängtera att lagen som styr öresavrundning är dispositiv, vilket betyder att den går att avtala bort. Företag kan alltså välja att följa bestämmelserna i lagen men de kan också välja att ta betalt för det exakta beloppet.

VänligenKommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor