Frågor och svar | Kategori: Reklamation och garanti

Kan jag reklamera till företaget när jag köpt av en privatperson?

Lyssna

Fråga från konsument:

Hej!

Jag köpte en barnvagn av en kompis, och fick med hennes kvitto från när de köpte vagnen. Den var bara ca 1,5 år när jag köpte den. Nu, några månader senare, har låsningsfunktionen av hjulen börjat krångla. Det står på kvittot att det är 1 års garanti, men nu har jag läst att man alltid har tre års reklamationsrätt. Jag kontaktade företaget och förklarade, men de säger att de inte kan göra något eftersom det inte är jag som köpte vagnen av dem. Har för mig att jag har läst någonstans att det ska gå att överlåta reklamationsrätten. Stämmer det eller ska jag ge upp?

Svar:

Hej Sonja,

Det är svårt att säga om reklamationsrätten går att överlåta i ditt fall.

Det stämmer att det finns en dom från Högsta domstolen (HD) som gav andrahandsköpare av hus rätt att överta reklamationsrätten. Fallet gav dem rätt att klaga till den entreprenör som byggt huset. Domen från HD är prejudicerande, vilket innebär att den ger vägledning om hur liknande fall ska bedömas.

Utifrån denna vägledande dom skulle du som andrahandsköpare kunna klaga på felet i barnvagnen till företaget. Men eftersom domen från HD handlar om husköp är det inte säkert att man skulle se ett köp av barnvagn eller någon annan vara på samma sätt. I praktiken är det bara en domstol som kan avgöra om det går eller inte.

Om företaget inte går med på din reklamation får du alltså vända dig till tingsrätt för att få en bedömning.

Domen går att begära ut i sin helhet via domstol. Uppge målnummer T916-13.

Du kan läsa mer om att begära ut en dom på Sveriges domstolars webbplats​​​

VänligenKommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor