Frågor och svar | Kategori: Kläder och utseende

Har jag inte alltid ångerrätt i butik?

Lyssna

Fråga från konsument:

Jag köpte en tröja i en butik för några dagar sen och nu ångrar jag mig, den passar inte alls. Jag gick tillbaka till butiken men de säger att jag inte får lämna tillbaka den. Vad gäller egentligen, jag trodde att man alltid har ångervecka?

Svar:

Janet
Janet
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Maria,

Nej, du har ingen ångerrätt när du handlar i butik. Däremot är det vanligt att butiker erbjuder öppet köp, vilket betyder att du kan återlämna varan och få dina pengar tillbaka.

Butikerna bestämmer själva sina regler, så öppet köp och bytesrätt är frivilligt att erbjuda. Det innebär att en del butiker kan erbjuda 30 dagars öppet köp medan andra inte erbjuder öppet köp alls. Vissa varor i en butik kan också vara undantagna från öppet köp eller bytesrätt. Det är exempelvis vanligt för reavaror eller underkläder.

När du ska köpa något, fråga alltid i butiken vad som gäller och se till det står på kvittot. Om du inte blivit erbjuden öppet köp kan du tyvärr inte lämna tillbaka tröjan.

Vänligen

Janet
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

När räknas en försäljning som sker i entrén till en butik som tillfällig då försäljningen inte sker åt affären ifråga (mobilabbonemang).


Svar:

Janet
Janet
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Sune,

Vad som är tillfälligt är en bedömningsfråga, men det kan till exempel vara en monter som är på plats under en kort tid. Du kan läsa mer om tillfälliga försäljningsplatser och ångerrätt på Telekområdgivarnas webbplats.

Vid köp utanför säljarens affärslokal har du som konsument 14 dagars ångerrätt enligt lag. Om en säljare står tillfälligt utanför en butik och säljer abonnemang skulle du alltså kunna ha rätt att ångra dig enligt lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.  

Vänligen

Janet
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Hej,
Tecknade ett telefonabonnemang i butik inkl en ny telefon den 14/11, jag ångrade mig ganska direkt & åkte ner till butiken efter 4 dagar med telefonen kvar i obruten kartong. Butiken erbjuder mig att lämna tillbaka telefonen men upplyser mig då att det endast är 30 dagars öppet köp på telefonen & ej på abonnemanget. Kvittot säger ingenting om att det är olika villkor, jag ser heller ingenting på avtalet jag skrev på, utan Telenorbutiken hänvisar till deras hemsida.
Jag har ägnat dryga 2 timmar i telefon med deras kundtjänst & besökt butiken två gånger & jag är tillbaka på ruta 1 igen.
Jag trodde i min enfald att det som stod på kvittot gällde, men så är inte fallet enligt butiken.
Vad är det som gäller i ett sådant här läge?
Vänliga hälsningar
Kenneth


Svar:

Hej Kenneth,

Det är upp till dig som konsument att efterfråga vilka regler som butiken har för öppet köp. Butikerna bestämmer alltså själva sina regler kring detta och då kan det nog vara ok att ha villkoren på hemsidan.

Otydliga avtalsvillkor
Hallå konsument kan inte göra någon bedömning av ditt enskilda fall, men om du anser att villkoren är otydliga så kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

VänligenFråga från en konsument

Köpet i butik ELGIGANTEN ingen ÅNGERRÄTT det fick jag en läxa på 2 st abonnemang i 24 mån ggr 438:- kr / Mån ... Tänk på innan ni skriver på ):
mvh Harri


Svar:

Isabelle
Isabelle
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Harri,

Tack för din kommentar. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor och behöver vägledning.

Vänligen

Isabelle
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Hej! Min vän köpte ett dyrt matbord (15000kr) på folkhemmet, de fick vänta tre månader på leverans från Spanien och när de fick bordet var benen rostiga. De fick tjafsa till sig byten av ben, men när de kom så var även dem rostiga. De vägrar att göra återköp, utan vill ge ett presentkort på hälften av pengarna. Jag tycker detta är orimligt. Har de rätt att göra såhär?

Mia

Svar:

Johanna
Johanna
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Mia,

Om det är något fel på bordet så har man rätt att klaga till företaget och kräva att företaget rättar till felet. Om de inte lyckas rätta till felet efter två försök (exempelvis genom en reparation eller genom att byta ut bordet eller bordsbenen) så kan man kräva att få häva köpet. Det innebär att man lämnar tillbaka bordet och får tillbaka de pengar som man har betalat för bordet.

Vid en hävning ska man alltså inte behöva acceptera ett presentkort så länge man inte har betalat med presentkort vid köpet.

Du kan läsa mer om att klaga på ett fel i vår artikel Reklamera fel på vara eller tjänst.

Vänligen

Johanna
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Hej jag löpte ett halsband till min dotter på en butik som säljer stenar. Hon vill inte ha det, går tillbaka för att lämna igen efter 5 dagar. Han som sålde halsbandet säger att jag INTE kan få tillbaka mina pengar! Jag lan få tillgodo kvitto! Jag säger vänligt att jag vill ha tillbaka mina pengar, vilket han säger att om det skulle ske skulle jag ha frågat, annars gäller det inte. Han säger att det står på konsumentverkets hem sida...stämmer det?

Charlotte With

Svar:

Caroline
Caroline
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Charlotte,

Ja, det är frivilligt för butiker att erbjuda öppet köp.

När du köper något i en butik så har du inte ångerrätt enligt lag. Däremot kan butiker erbjuda öppet köp och bytesrätt men det är frivilligt och då är det deras villkor som gäller.

Läs mer om öppet köp och bytesrätt


Vänligen

Caroline
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Hej,
Har köpt en produkt på rea men butiken vill ej byta varan. De säger att de ej har öppet köp eller bytesrätt men ingen sådan information finns på kvittot. Vad gäller?

Agneta

Svar:

Isabelle
Isabelle
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Agneta,

I och med att det är frivilligt för butiker att erbjuda öppet köp och bytesrätt har de heller ingen skyldighet att informera om att de inte erbjuder det. Är det viktigt för dig att kunna lämna tillbaka varan bör du alltså fråga i butiken vad som gäller innan du gör köpet.

Vänligen

Isabelle
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor