Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Vad ska jag tänka på när jag anlitar en flyttfirma?

Profilbild på: Susanne Vad ska man tänka på när man väljer flyttfirma som privatperson? Finns det bolag i Stockholm som ni avråder från att anlita? Susanne 2019-12-16 10:46 Följ inlägget
 • Profilbild på: Susanne Hej Susanne,

  Om du ska anlita en flyttfirma så är det bra om du tar in flera olika offerter. Det är också bra om du är så tydligt som möjligt i din beskrivning av vad du vill ha hjälp med. Beskriv rum för rum och ge tydliga upplysningar om det är tunga möbler eller flyttlådor som ska flyttas. Flyttfirman ska också vara tydlig med vad de kan göra och vad de inte kan göra.

  Bohag 2010
  Om du ska anlita en flyttfirma ska du välja en som använder sig av Bohag 2010, Allmänna bestämmelser för bohagsflyttning. Det är regler som Konsumentverket och flyttbranschen kommit överens om.

  Fast pris
  När du anlitar en flyttfirma ska du försöka få ett fast pris. Se till att få ett skriftligt avtal där pris och arbetets omfattning finns med. Om flyttfirman ger ett ungefärligt pris, alltså inte kan ge en exakt prisuppgift, får slutpriset inte överskrida 15 procent om inte annat har avtalats. Använder ni Bohag 2010 får inte priset överskridas med 15 procent.

  Skriv avtal
  När du har valt flyttfirma är det bra att skriva ett avtal. Om ni bara har ett muntligt avtal och inte kommer överens så kan det bli svårt att bevisa vad ni avtalat om. Med ett skriftligt avtal undviker ni den risken.

  Tillstånd från Transportstyrelsen
  Kontrollera om flyttfirman enligt lag ska ha ett yrkestrafiktillstånd och att firman då har yrkestrafiktillstånd från Transportstyrelsen. Om de inte har yrkestrafiktillstånd kanske inte företagets försäkringar gäller om något händer, till exempel en trafikolycka.

  Kontrollera trafiktillstånd på Transportstyrelsens webbplats

  Seriöst företag
  Vi kan tyvärr inte uttala oss om enskilda företag eftersom vårt uppdrag är att ge oberoende vägledning, men du kan själv söka på företagsnamn i Konsumentverkets diarium för att se om det har kommit in anmälningar mot ett specifikt företag. Konsumentverket tar emot anmälningar om exempelvis marknadsföring och avtalsvillkor.

  Sök i Konsumentverkets diarium

  Här hittar du mer information om vad du kan anmäla till Konsumentverket

  Att ett företag har blivit anmält till Konsumentverket behöver inte betyda att företaget har brutit mot någon lag.

  Läs mer om vad som händer efter att en anmälan har kommit in

  Vänligen Ronja Vägledare, Hallå konsument 2019-12-18 13:22

Forumet är tillfälligt stängt för nya frågor

För tillfället går det inte att ställa nya frågor i frågeforumet, men du kan fortfarande söka bland våra tidigare frågor och svar. För dig som har frågor relaterade till coronaviruset finns det flera inlägg där vi har samlat information om dina rättigheter. Forumet öppnar för nya frågor på tisdag. Välkommen åter!