Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Vad gäller för min dotters utbytesår med EF?

Profilbild på: Robert Hej,

Min dotter är bokad för att åka som utbytesstudent i sommar till USA.
Jag har lyssnat på radioprogrammet som sändes i P1 häromdagen men känner att jag behöver få svar från er på ett par frågor.
EF har givit oss 3 alternativ.

1. Avboka senast 15 maj, då behåller EF 25% av avgiften, ca 30000 kr
2. Åk, de förbehåller sig rätten att bestämma sig den 13 augusti, vilket inte känns ok på något sätt. Då har de uttryckt tveksamheter om de kommer betala tillbaka allt.
3. Boka om, flytta resan till nästa år. Innebär det att de ska betala tillbaka avgiften nu och ta betalt enligt gängse tariffer och datum nästa år? Eller kan vi förvänta oss/kräva att de ska återbetala allt utom de 5% som den initiala anmälningsavgiften var? Den ska inte betalas förrän vid årskiftet för resa 2021, vad gäller?

I programmet på radio, var ni tydliga med att det är UD bestämmelser som gäller per den 15 juni, EF sa på radion att de skulle följa detta i slutet av programmet, men inte i början. Vad gäller enligt er uppfattning?

Tacksam för svar i en förvirrande tid...
Mvh Robert Edholm Robert 2020-05-11 21:41 Följ inlägget
 • Profilbild på: Robert Hej Robert,

  Tack för din fråga. Vilka rättigheter du och din dotter har beror på omständigheterna för just din dotters situation. Jag tolkar det som att hon först ska resa under hösten, eftersom det är ganska långt fram i tiden är det svårt att veta hur situationen kommer att vara då. Vi kommer därför inte kunna säga exakt vad ni har rätt till redan nu utan det kan påverkas av hur situationen utvecklas.

  Förändrat innehåll kan ge rätt till avbokning
  Om det före avresan framgår att den erbjudna placeringen eller arrangemangen i övrigt väsentligt avviker från vad som utlovats har ni rätt att säga upp avtalet och återfå hela det inbetalade beloppet. Det skulle troligen kunna vara fallet om t.ex. undervisningen måste ske på distans eller om utlovade fritidsaktiviteter som är av stor betydelse inte kan genomföras på grund av situationen med coronaviruset.

  Inställt program 
  Om programmet ställs ska inbetalade avgifter återbetalas.

  Avbokning vid force majeure
  Om din dotter inte kan genomföra resan på grund av force majeure ska inbetalade avgifter återbetalas utan avdrag. Ett exempel på force majeure kan vara om UD avråder från onödiga resor till utlandet. Även omständigheterna i värdlandet kan påverka en sådan bedömning, är det exempelvis spridning på platsen hon ska åka till och hon tillhör en riskgrupp kan hon ha rätt att avboka.

  Prishöjning vid ombokning

  Om du accepterar att boka om resan kan företaget ha rätt till prishöjningar. I så fall ses det som ett nytt avtal. Företaget har då rätt att göra en prishöjning exempelvis till följd av ändringar i valutakursen. Om prishöjningen överstiger 7,5 procent har du dock rätt att avboka och återfå beloppet du har betalat (bortsett from en expeditionsavgift om högst 2 % av avgiften).

  Vänligen Karolin Juridisk rådgivare, Konsument Europa 2020-05-26 13:37

Forumet är tillfälligt stängt för nya frågor

För tillfället går det inte att ställa nya frågor i frågeforumet, men du kan fortfarande söka bland våra tidigare frågor och svar. För dig som har frågor relaterade till coronaviruset finns det flera inlägg där vi har samlat information om dina rättigheter. Forumet öppnar för nya frågor den 10 augusti. Välkommen åter!