Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Tillåtet att göra öresavrundning vid kortbetalning?

Profilbild på: Lennart Hej!

Kollade på ett kvitto från ett köp som jag gjorde igår (i en mindre affär där jag bor), och då ser jag att de har avrundat summan uppåt, trots att jag betalade med kort! Det går ju att dra det exakta beloppet vid kortbetalning, kan det verkligen vara tillåtet att avrunda då? Lennart 2017-09-27 16:21 Följ inlägget
 • Profilbild på: Lennart Hej Lennart,

  Även om det kan tyckas märkligt så får butikerna välja om de vill göra öresavrundning eller ta betalt för det exakta beloppet vid kortbetalning.

  Det finns en lag som styr hur öresavrundning får göras. Den säger att belopp i öretal ska avrundas till närmsta hundratal. Det innebär att belopp med slutsiffran 1 till 49 ska avrundas nedåt och belopp med slutsiffran 50 till 99 ska avrundas uppåt. Avrundningen får bara göras på det totala beloppet, inte på varje enskild vara.

  Lagen som styr öresavrundning är dispositiv, vilket betyder att den går att avtala bort. Butiker kan alltså välja att följa bestämmelserna i lagen men de kan också välja att ta betalt för det exakta beloppet.

  Vänligen Isabelle Vägledare, Hallå konsument 2017-09-28 10:50
 • Profilbild på: Lennart Hej, vi har en närbutik på bår gata som rundar upp varje artikel när man betalar med kort. Om jag köper två mjölk för 13.5kr per styck så tar han betalt 28kr. Är det verkligen lagligt? Patrick 2019-08-22 20:19
 • Profilbild på: Lennart Hej Patrick,

  Som min kollega har skrivit i sitt tidigare svar så är det inte okej att avrunda varje enskild vara, utan avrundningen får bara ske på det totala beloppet.

  Om du misstänker att ett företag använder sig av öresavrundning på fel sätt kan du göra en tillsynsanmälan om det till Konsumentverket.

  Till webbanmälan på Konsumentverkets webbplats

  Vänligen Johanna Vägledare, Hallå konsument 2019-08-27 16:11
 • Profilbild på: Lennart Hej, Gäller samma vid faktura? Ngt kostar 100kr och 63 öre men fakturan är på 101kr. Elias 2019-09-05 06:53
 • Profilbild på: Lennart Hej Elias,

  Ja, reglerna om avrundning gäller såväl kontant betalning som annan betalning, som exempelvis betalning via faktura.

  Som min kollega tidigare nämnt kan det vara värt att återigen poängtera att lagen som styr öresavrundning är dispositiv, vilket betyder att den går att avtala bort. Företag kan alltså välja att följa bestämmelserna i lagen men de kan också välja att ta betalt för det exakta beloppet.

  Vänligen Johan 2019-09-06 11:03

Kommentera eller ställ en ny fråga

Ditt namn och det du skriver i ditt inlägg kan bli synligt för alla. När du anger namn och e-postadress sparar vi dem för att ha möjlighet att återkoppla till dig om din fråga.
Här kan du läsa mer om Hallå konsuments behandling av personuppgifter