Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Resia i rekonstruktion, kan jag kräva återbetalning ändå?

Profilbild på: Lotta Hej
Var inbokad på en paketresa via Resia som skulle ha skett den 10 april. Den 14 mars får vi ett mail om att resan inte blir av pga Corona vi blir då samtidigt lovade att få våra pengar tillbaks.
Det är Ving som står för flyget och hotellet och enligt Resia så får de en kreditfaktura från Ving under maj månad och blir lovade utbetalning vecka 28.
Nu har vi fått höra att Resia har ansökt om rekonstruktion av bolaget och vill ha en ackordsuppgörelse. Kommer detta resultera i att våra pengar försvinner iväg till annat? Det känns ju väldigt fel att "våra" återbetalning skall gå till att betala Resias andra leverantörer.
Hur skall vi göra?
Med Vänlig Hälsning
Lotta Lotta 2020-05-26 15:12 Följ inlägget
 • Profilbild på: Lotta Hej Lotta,

  Om en resebyrå är under rekonstruktion innebär det att företaget struktureras om för att se om det är möjligt att rädda bolaget. Det kan innebära att företaget inte får betala ut något under tiden för rekonstruktionen. Om du har ett krav eller frågor som rör företaget som är under rekonstruktion så kan du kontakta rekonstruktören.

  Har du betalat resan med ett kreditkort skyddas du av konsumentkreditlagen och då kan det finnas möjlighet att kräva återbetalning från kreditgivaren (banken) om företaget inte betalar tillbaka. Samma sak gäller om du har betalat genom faktura, eftersom det också är en typ av kredit.

  Läs mer om invändningsrätten

  Gäller detta en paketresa och resebyrån inte är arrangör kan det finnas möjlighet att ställa krav på återbetalning emot paketresearrangören. Enligt paketreselagen är det paketresearrangören som är skyldig att återbetala dig som konsument. Du kan då alltså ha möjlighet att ställa krav på återbetalning emot Ving, om det är de som är paketresearrangören.

  Vänligen Adam Vägledare, Hallå konsument 2020-06-02 13:22

Kommentera eller ställ en ny fråga

Ditt namn och det du skriver i ditt inlägg kan bli synligt för alla. När du anger namn och e-postadress sparar vi dem för att ha möjlighet att återkoppla till dig om din fråga.
Här kan du läsa mer om Hallå konsuments behandling av personuppgifter