Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Rättigheter när skivor och bromsar är under godkänd nivå?

Profilbild på: Robert Hej, för ca 1 och en halv vecka sedan köpte jag en bil på firma, bilen kollades igenom innan plats men när vi kom hem insåg vi att skivor och belägg var under en godkänd och trafiksäker nivå plus att en hjulbult var dålig(nästan runddragen) så detta måste lämnas in på verkstad för att kunna åtgärdas, jag har medelat firman mitt bekymmer men dom nekar mig någon hjälp. Vad har jag för rättighet i detta ärende?
Robert 2017-10-11 11:57 Följ inlägget
 • Profilbild på: Robert Hej Robert,

  Om det har uppkommit ett fel redan efter 1,5 vecka kan det ses som onormalt slitage, och det har du rätt att reklamera till säljaren.

  Reklamationsrätt
  Din reklamationsrätt är tre år vid köp av begagnad bil. Eftersom det inte har gått mer än 6 månader sedan du köpte bilen så räknas felen som ursprungliga och som något bilfirman ska ansvara för. Bilfirman måste kunna bevisa att felen i bilen faktiskt är ett normalt slitage eller att du själv har orsakat felen för att slippa ansvar.

  En bil ska också alltid säljas trafiksäker, om inte säljaren informerat tydligt om att den inte är det men då ska den i så fall också vara avställd.

  Att reklamera
  Det kan vara bra att reklamera skriftligt via mail, sms eller brev. Behåll en kopia av reklamationen, det är bra att kunna visa upp i efterhand när du reklamerat och vad du har klagat på. Försök även att dokumentera felet så bra som möjligt.

  Är det fel på bilen har du rätt att i första hand kräva ett avhjälpande, det vill säga att säljaren kostnadsfritt rättar till felen. Drabbas du av kostnader för att det är fel på bilen kan du begära skadestånd. Skadeståndet måste vara rimligt i jämförelse med bilens pris och du måste kunna bevisa dina kostnader med exempelvis kvitton.

  Läs mer i vår artikel Fel på bilen efter köp av bilhandlare

  Om du och företaget inte kommer överens
  De flesta kommuner erbjuder konsumentvägledning, dit du kan vända dig för information och stöd.

  Sök din kommunala konsumentvägledning här
   
  Om du och företaget inte kommer till en lösning kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.

  Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

  Vänligen Johanna Vägledare, Hallå konsument 2017-10-12 11:00
 • Profilbild på: Robert Kan man reklamera alla fel som man upptäckt på bilen som inte företaget informerat om när man köpte bilen.? T.ex så upptäckte ja nyss att stolsvärmen är defekt på min bil som ja köpte för mindre än en månad sedan och bilhandlaren säger att ja endast har trafiksäkerhets garanti vilket inte täcker felet ja har som varit fel på sedan ja köpte bilen. Carl 2017-10-31 22:53
 • Profilbild på: Robert Hej Carl,

  Det beror på vad som är orsaken till felet.

  Ursprungliga fel
  Den typen av fel som du kan reklamera kallas ursprungliga fel. Med det menas fel som fanns på bilen när du köpte den och som inte beror på normalt slitage eller något du själv orsakat.

  Säljaren ska bevisa
  Du har ett starkare skydd av konsumentköplagen de första sex månaderna efter köpet. Ett fel som visar sig inom sex månader antas ha funnits där från början om inte företaget kan bevisa att felet inte är ursprungligt. Efter sex månader är det du som ska bevisa att det är ett ursprungligt fel på varan, om företaget kräver det.

  Vänligen Christer Vägledare, Hallå konsument 2017-11-02 09:33

Kommentera eller ställ en ny fråga

Ditt namn och det du skriver i ditt inlägg kan bli synligt för alla. När du anger namn och e-postadress sparar vi dem för att ha möjlighet att återkoppla till dig om din fråga.
Här kan du läsa mer om Hallå konsuments behandling av personuppgifter