Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Måste jag betala slagavgiften när jag utnyttjar ångerrätten vid nätauktion?

Profilbild på: Maja Hej! Jag deltog i en nätauktion förra veckan där jag vann budgivningen. Nu har jag ångrat köpet vilket auktionsfirman går med på. De betalar tillbaka pengarna för själva varan men de betalar inte tillbaka pengarna för slagavgiften. Får de verkligen behålla den avgiften eller kan jag kräva att de betalar tillbaka den också? Maja 2019-12-03 07:52 Följ inlägget
 • Profilbild på: Maja Hej Maja,

  Ja, du bör kunna kräva tillbaka slagavgiften också.

  Om detta var en helt nätbaserad auktion där det inte fanns möjlighet att delta på plats så ska köpet omfattas av ångerrätten. Huvudregeln när du utnyttjar ångerrätten är att hela köpet ska gå tillbaka, vilket betyder att du ska få tillbaka de pengar du har betalat. Därför bör du kunna argumentera för att även slagavgiften ska betalas tillbaka.

  Kostnader när du utnyttjar ångerrätten
  Om företaget redan har hunnit skicka varan till dig kan de kräva att du ska betala returfrakten om det framgår av avtalsvillkoren. Skulle du ha använt varan mer än vad som är nödvändigt enbart för att se så den är hel och fungerar kan de även ha rätt att göra ett värdeminskningsavdrag. Det ska också framgå av avtalsvillkoren i så fall. Någonting annat kan företaget egentligen inte kräva att du ska betala.

  Läs mer om ångerrätt här

  Om du och företaget inte kommer överens
  De flesta kommuner erbjuder konsumentvägledning, dit du kan vända dig för information och stöd.

  Sök din kommunala konsumentvägledning här

  Om du och företaget inte kommer till en lösning kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.

  Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

  Anmäl till Konsumentverket
  Om du anser att ett företag har oskäliga avtalsvillkor kan du anmäla det till Konsumentverket.

  Till webbanmälan på Konsumentverkets webbplats

  Vänligen Johanna Vägledare, Hallå konsument 2019-12-03 07:54

Kommentera eller ställ en ny fråga

Ditt namn och det du skriver i ditt inlägg kan bli synligt för alla. När du anger namn och e-postadress sparar vi dem för att ha möjlighet att återkoppla till dig om din fråga.
Här kan du läsa mer om Hallå konsuments behandling av personuppgifter