Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Måste jag betala parkeringsböterna?

Profilbild på: Claes Hej,

Jag har fått parkeringsböter på 1000 kr, men jag tycker inte att jag har gjort något fel. Måste jag betala ändå eller vad kan jag göra?

Tacksam för svar! Claes 2017-09-28 10:53 Följ inlägget
 • Profilbild på: Claes Hej Claes,

  Det beror på vilken typ av parkeringsböter du har fått. Det finns två sorters avgifter, felparkeringsavgift och kontrollavgift. Läs på boten för att ta reda på vilken typ av avgift det rör sig om.

  Felparkeringsavgift
  Gäller det en felparkeringsavgift ska du alltid betala avgiften, även om du tycker att den är felaktig. Om du vill klaga på en felparkeringsavgift behöver du vända dig till polisen på den ort du fått parkeringsavgiften och förklara varför du tycker att den är felaktig. Om polisen inte tycker att avgiften är felaktig behöver du överklaga till tingsrätten för att få en prövning av ditt ärende.

  Kontrollavgift
  Gäller det en kontrollavgift som du tycker är felaktig ska du så snart som möjligt klaga till den som utfärdat avgiften, till exempel parkeringsbolaget eller markägaren. Om det inte står på boten finns det ofta en tilläggstavla i anslutning till parkeringen som visar vilket företag du kan kontakta.

  Till skillnad från en felparkeringsavgift finns möjlighet att hålla inne betalningen för en kontrollavgift om du tycker att den är felaktig.Tänk på att bestrida (protestera mot) avgiften skriftligen, exempelvis genom att skicka ett mejl. Om det finns två företagsnamn på din bot kan du för säkerhets skull klaga till båda två.

  Om du och företaget inte kommer överens finns möjlighet att anmäla tvister som handlar om kontrollavgifter till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

  Läs mer om hur det går till på ARN:s webbplats

  Läs mer i vår artikel om parkeringsböter

  Jag hoppas du har fått svar på din fråga, annars får du gärna återkomma.

  Vänligen Janet Vägledare, Hallå konsument 2017-09-28 11:07

Kommentera eller ställ en ny fråga

Ditt namn och det du skriver i ditt inlägg kan bli synligt för alla. När du anger namn och e-postadress sparar vi dem för att ha möjlighet att återkoppla till dig om din fråga.
Här kan du läsa mer om Hallå konsuments behandling av personuppgifter