Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Kan jag reklamera till företaget när jag köpt av en privatperson?

Profilbild på: Sonja Hej!

Jag köpte en barnvagn av en kompis, och fick med hennes kvitto från när de köpte vagnen. Den var bara ca 1,5 år när jag köpte den. Nu, några månader senare, har låsningsfunktionen av hjulen börjat krångla. Det står på kvittot att det är 1 års garanti, men nu har jag läst att man alltid har tre års reklamationsrätt. Jag kontaktade företaget och förklarade, men de säger att de inte kan göra något eftersom det inte är jag som köpte vagnen av dem. Har för mig att jag har läst någonstans att det ska gå att överlåta reklamationsrätten. Stämmer det eller ska jag ge upp? Sonja 2017-09-27 16:19 Följ inlägget
 • Profilbild på: Sonja Hej Sonja,

  Det är svårt att säga om reklamationsrätten går att överlåta i ditt fall.

  Det stämmer att det finns en dom från Högsta domstolen (HD) som gav andrahandsköpare av hus rätt att överta reklamationsrätten. Fallet gav dem rätt att klaga till den entreprenör som byggt huset. Domen från HD är prejudicerande, vilket innebär att den ger vägledning om hur liknande fall ska bedömas.

  Utifrån denna vägledande dom skulle du som andrahandsköpare kunna klaga på felet i barnvagnen till företaget. Men eftersom domen från HD handlar om husköp är det inte säkert att man skulle se ett köp av barnvagn eller någon annan vara på samma sätt. I praktiken är det bara en domstol som kan avgöra om det går eller inte.

  Om företaget inte går med på din reklamation får du alltså vända dig till tingsrätt för att få en bedömning.

  Domen går att begära ut i sin helhet via domstol. Uppge målnummer T916-13.

  Du kan läsa mer om att begära ut en dom på Sveriges domstolars webbplats​​​

  Vänligen Isabelle Vägledare, Hallå konsument 2017-09-28 10:49

Kommentera eller ställ en ny fråga

Ditt namn och det du skriver i ditt inlägg kan bli synligt för alla. När du anger namn och e-postadress sparar vi dem för att ha möjlighet att återkoppla till dig om din fråga.
Här kan du läsa mer om Hallå konsuments behandling av personuppgifter