Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Jag har delbetalat på en paketresa som nu inte blir av, måste jag slutbetala hela resan?

Profilbild på: Per-Olof Holmberg Har fått information från USA tours inte blir av. Har betalat 30 tkr i handpenning, nu vill USA Tours att jag skall betala resterande 20 tkr enligt betalningsvillkor enligt avtal. Detta trots att dom informerat att dom har tagit del av regeringens reseförbud fram till den 15 juni. Dom kommer sedan att kontakta mig för att återbetala min resa 14 dagar före planerad avgång. Planerad avgång 17:e maj. Hur skall jag ställa mig till detta? Skall jag betala in 20 tkr? Dessutom är usa tours ett danskt företag och dansk lag gäller? Per-Olof Holmberg 2020-04-04 06:00 Följ inlägget
 • Profilbild på: Per-Olof Holmberg Hej Per-Olof,

  Vi har fått frågor från flera konsumenter som undrar över om de behöver slutbetala sin resa som skulle ha varit under perioden för UD:s avrådan.

  UD:s avrådan bör vara tillräcklig för att avboka
  Generellt bör en avrådan från UD vara en tillräcklig anledning att kunna avboka sin resa och få en full återbetalning. Om det finns en aktuell avrådan för tiden av din resa bör du alltså kunna avboka din resa med full återbetalning.

  Du ska alltså inte behöva slutbetala din resa om du istället vill avboka den med hänvisning till UD:s avrådan. 

  Vänligen Karolin Juridisk rådgivare, Konsument Europa 2020-04-07 16:13
 • Profilbild på: Per-Olof Holmberg Hej!
  Jag har delbetalat en paket buss resa till Italien
  som ska gå mitten Juli 2020.
  Ska betala resterande 27maj! Har även tagit avbeställningsskydd. Kan jag avboka resan och få alla pengar tillbaka? Eller måste jag betala hela resan och sen ”kanske ”få pengarna tillbaka om UD förlänger avrådan? Känner oro att åka till Italien då jag har högt blodtryck 61 år och delvis är i riskgruppen. Torbjörn Bengtsson 2020-04-15 20:39
 • Profilbild på: Per-Olof Holmberg Hej Torbjörn,

  UD avråder just nu för resor utomlands till och med den 15 juni. I dagsläget kan du därför behöva avvakta för se att se hur situationen utvecklas. 

  Om UD fortfarande avråder
  Har du bokat en paketresa innebär det att du enligt paketreselagen har rätt till full återbetalning vid avrådan från UD. Även om arrangören ställer in resan har du rätt till full återbetalning, oavsett vad anledningen är till att resan har ställts in.

  Avbeställa en paketresa
  Du har alltid rätt att avbeställa din resa. Om det framgår av villkoren för resan har paketresearrangören rätt att ta ut en rimlig avgift för de kostnader arrangören har haft på grund av din bokning. Om du ber om det ska arrangören visa dig hur avgiften har beräknats. Om ni inte väljer att åka på resan och UD inte avråder från resmålet kan ni alltså behöva ersätta arrangören för kostnader de haft på grund av er avbokning.

  Läs mer om Corona - dina rättigheter

  Avbeställningsskydd
  Avbeställningsskyddet gäller i regel när man blivit sjuk och läkaren intygar att man inte får åka. Kontrollera villkoren för att vara säker om när din försäkring gäller.

  Vänligen Iwona Juridisk rådgivare, Konsument Europa 2020-04-20 11:40
 • Profilbild på: Per-Olof Holmberg Hej. Har betalat en paketresa till Krakow 16 mars i år. På grund av Corona blev allt inställt. Ska få tillbaks pengar från resebyrån men nu har dom dragit av 995 kr för Avbokningsavgift förmedlat flyg Norwegian. Ska jag inte få tillbaks allt. Inger Karlsson 2020-04-28 12:58
 • Profilbild på: Per-Olof Holmberg Hej Inger,

  Om det är arrangören som ställde in paketresan ska de återbetala hela summan.

  Om ni inte kommer överens kan du göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden.

  Här kommer du till ARN:s webbplats

  Vänligen, Iwona Juridisk rådgivare, Konsument Europa 2020-05-03 08:48
 • Profilbild på: Per-Olof Holmberg Hej,
  Har en resa bokad till Italien den 27/6 och har betalat en del.
  Nu avråder ju UD ” tills vidare” för resor till Italien.
  Resebolaget vill ha betalt för hela resan nu inkom kort, men enligt er så kan man vänta till två veckor innan avresa. Resebolaget säger att paketreselagen gäller före er rekommendation och säger att jag skall betala.
  Om jag avbeställer så förlorar jag ju då avgiften.
  Hur skall jag hantera detta. Tacksam för råd.

  Med vänlig hälsning,
  Stefan Stefan Davidsson 2020-05-13 10:04
 • Profilbild på: Per-Olof Holmberg Hej Stefan,

  UD avråder från resor till och med den 15 juni 2020.

  Vill du ändå avboka så gäller vanliga avbokningsregler om UD inte avråder. Företaget kan då ta ut en avgift om du avbokar. Har du betalat en handpenning och det är dags att göra en slutbetalning, kan du behöva slutbetala din resa nu. Skulle UD:s avrådan förlängas till tiden för din resa har du rätt att avboka och få en återbetalning då.

  Läs mer om UD:s avrådan på UD:s webbplats

  UDs avrådan gäller för tillfället inte tills vidare.
  Men om det skulle ske så anser vi följande:

  Om UD avråder tills vidare, det vill säga utan särskilt slutdatum, bör du vänta till åtminstone 14 dagar innan avresa. 14 dagar är vad branschen säger att konsumenterna får vänta, vilket inte är en orimlig bedömning. Tillhör du en riskgrupp kan du ha rätt att avboka med full återbetalning om du drabbas extra hårt av coronaviruset. 

  Vänligen, Iwona Juridisk rådgivare, Konsument Europa 2020-05-13 11:05

Forumet är tillfälligt stängt för nya frågor

För tillfället går det inte att ställa nya frågor i frågeforumet, men du kan fortfarande söka bland våra tidigare frågor och svar. För dig som har frågor relaterade till coronaviruset finns det flera inlägg där vi har samlat information om dina rättigheter. Forumet öppnar för nya frågor på måndag. Välkommen åter!