Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Hur länge ska jag vänta på återbetalning av resan?

Profilbild på: Maria Näslund Vi skulle ha rest på en charterresa till Rhodos i morgon (14 maj) som var bokat via resebolag. Jag har fått e-post av resebolaget där jag fick välja om jag ville boka om, ta presentkort eller få pengarna återbetalade, och jag valde det sista alternativet. Nu undrar jag hur länge jag ska behöva vänta på att få pengarna återbetalade? Har nu väntat över en månad. Resebolaget säger (när jag ringde) att de har så mycket att göra och att de inte kan säga när jag får pengarna tillbaka. Tacksam för svar! Maria Näslund 2020-05-13 17:43 Följ inlägget
 • Profilbild på: Maria Näslund Hej Maria,

  Eftersom du verkar ha köpt en paketresa gäller paketreselagen. Den säger att du ska få tillbaka pengarna inom 14 dagar från det att resan ställdes in eller när avbeställningen gjordes. Skulle du bara ha köpt en flygbiljett ska återbetalningen i vanliga fall ske inom sju dagar.

  På grund av den extrema situation som branschen befinner sig i just får du nog räkna med att återbetalningen tar lite längre tid än så. Hur länge det är rimligt att behöva vänta kan vi dock inte svara på.

  Ta hjälp av Kronofogden
  Om du och företaget är överens om att företaget ska betala tillbaka dina pengar, men de ändå inte gör det och du tycker att återbetalningen har tagit alldeles för lång tid, kan du ta hjälp av Kronofogden genom att ansöka om ett betalningsföreläggande. Det är ett sätt att få hjälp med att få betalt. Kontakta Kronofogden för mer information.

  Du hittar Kronofogdens kontaktinformation på deras webbplats

  Om du har betalat resan med kreditkort eller faktura
  Har du betalat resan med ett kreditkort skyddas du av konsumentkreditlagen och då finns möjligheten att kräva återbetalning från kreditgivaren (banken) om företaget inte betalar tillbaka. Samma sak gäller om du har betalat genom faktura, eftersom det också är en typ av kredit. Ta i så fall kontakt med kreditgivaren och förklara att du vill använda dig av invändningsrätten i konsumentkreditlagen.

  Läs mer om invändningsrätten

  Vänligen Johanna Vägledare, Hallå konsument 2020-05-19 08:12

Forumet är tillfälligt stängt för nya frågor

För tillfället går det inte att ställa nya frågor i frågeforumet, men du kan fortfarande söka bland våra tidigare frågor och svar. För dig som har frågor relaterade till coronaviruset finns det flera inlägg där vi har samlat information om dina rättigheter. Forumet öppnar för nya frågor den 10 augusti. Välkommen åter!