Frågeforum

eller
Ställ din fråga

Har jag öppet köp eller bytesrätt i en secondhand-butik?

Profilbild på: Alva Hej! Vilka regler gäller om jag vill lämna tillbaka ett plagg köpt från en secondhand-butik? Gäller öppet köp/bytesrätt eller får butiken välja helt själv? Finns det några enskilda regler för secondhand-butiker?
Alva 2017-10-09 20:30 Följ inlägget
 • Profilbild på: Alva Hej Alva,

  Det finns ingen lag som ger dig rätt till öppet köp eller bytesrätt. Öppet köp och bytesrätt är frivilligt att erbjuda vilket betyder att butikerna själva bestämmer sina regler. Detta gäller för alla typer av butiker, även secondhand-butiker. Det innebär att en del butiker till exempel kan erbjuda 30 dagars öppet köp eller bytesrätt medan andra inte erbjuder öppet köp eller bytesrätt alls.

  När du ska köpa något, fråga alltid i butiken vad som gäller och se till det står på kvittot. Om du inte blivit erbjuden öppet köp eller bytesrätt kan du tyvärr inte lämna tillbaka plagget.

  Om det är något fel på din vara
  Om det skulle vara så att det är något fel på det plagg som du har köpt så har du reklamationsrätt i tre år. Du har rätt att reklamera (alltså klaga på) ursprungliga fel i plagget, och inte fel som beror på ett normalt slitage eller ett fel som du själv har orsakat.

  Vänligen
  Johanna Vägledare, Hallå konsument 2017-10-11 08:23

Forumet är tillfälligt stängt för nya frågor

Under sommaren är forumet tillfälligt stängt för nya frågor, men du kan fortfarande söka bland våra tidigare frågor och svar. Du kan också kontakta vägledningen via chatt, mejl eller telefon. Forumet öppnar för nya frågor den 6 augusti. Välkommen åter!