Sök gärna bland våra tidigare frågor och svar
Alla kategorier

Har jag öppet köp eller bytesrätt i en secondhand-butik?

Profilbild på: Alva Hej! Vilka regler gäller om jag vill lämna tillbaka ett plagg köpt från en secondhand-butik? Gäller öppet köp/bytesrätt eller får butiken välja helt själv? Finns det några enskilda regler för secondhand-butiker?
Alva 2017-10-09 20:30 Följ inlägget
 • Profilbild på: Alva Hej Alva,

  Det finns ingen lag som ger dig rätt till öppet köp eller bytesrätt. Öppet köp och bytesrätt är frivilligt att erbjuda vilket betyder att butikerna själva bestämmer sina regler. Detta gäller för alla typer av butiker, även secondhand-butiker. Det innebär att en del butiker till exempel kan erbjuda 30 dagars öppet köp eller bytesrätt medan andra inte erbjuder öppet köp eller bytesrätt alls.

  När du ska köpa något, fråga alltid i butiken vad som gäller och se till det står på kvittot. Om du inte blivit erbjuden öppet köp eller bytesrätt kan du tyvärr inte lämna tillbaka plagget.

  Om det är något fel på din vara
  Om det skulle vara så att det är något fel på det plagg som du har köpt så har du reklamationsrätt i tre år. Du har rätt att reklamera (alltså klaga på) ursprungliga fel i plagget, och inte fel som beror på ett normalt slitage eller ett fel som du själv har orsakat.

  Vänligen
  Johanna Vägledare, Hallå konsument 2017-10-11 08:23
 • Profilbild på: Alva Om jag handlar en begagnad pryl online från en secondhand-butik som har webshop, gäller ångerrätten då? Joe 2018-12-07 16:29
 • Profilbild på: Alva Hej Joe,

  Det finns några få undantag från ångerrätten, men inget som tar sikte specifikt på secondhand-varor. I regel har du alltså ångerrätt oavsett om varan är begagnad eller inte, under förutsättning att du har köpt den via nätet (samt att du har köpt den för privat bruk av ett företag).

  Vänligen Isabelle Vägledare, Hallå konsument 2018-12-10 14:59

Kommentera eller ställ en ny fråga

Ditt namn och det du skriver i ditt inlägg kan bli synligt för alla. När du anger namn och e-postadress sparar vi dem för att ha möjlighet att återkoppla till dig om din fråga.
Här kan du läsa mer om Hallå konsuments behandling av personuppgifter